България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След поредния побой над лекар - среща на органите на реда с ръководството на болницата

Пребитият анестезиолог от "Пирогов" е в добро състояние, сестрата е оперирана, предстои да бъде изписана за домашно лечение

13.09.2016 | 09:29 Редактор:
След поредния побой над лекар - среща на органите на реда с ръководството на болницата
След поредния побой над лекар - среща на органите на реда с ръководството на болницата

Пребитият анестезиолог и медицинска сестра са в добро състояние, съобщи началника на Спешния център към "Пирогов" доц. д-р Стоян Сопотенски в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Той допълни, че сестрата вчера е оперирана, а днес или утре й предстои да бъде изписана за домашно лечение.

Припомняме, че на 11 септември 32-годишен мъж е бил приет в "Пирогов" с голяма рана на лицето и при обработката е нападнал екипа, който го обслужва. Случаят на насилие над лекари стана повод за протест на медицински лица от лечебното заведение. Прокуратурата вече е повдигнала обвинение срещу нападателя.

"Изключвам словесен сблъсък, при условие, че пациентът вече е бил обработен, той е бил в афектирано състояние още при приемането. Завършена е обработката, зашита е раната, която е била на лицето му, и е трябвало да бъде изведен от операционната зала и тогава се случва случката - удря сестрата и анестезиолога", обясни доц. д-р Сопотенски.

Той благодари за "нормалната и адекватната реакция" на правоохранителните структури. В 10 часа днес ще има среща на главния секретар на полицията с ръководството на болницата.

"За нашата болница това не е единствен случай. Агресивно поведение са имали и други пациенти, но те са стигали до вербални въздействия", каза още доц. д-р Сопотенски. "Доктор Попов, който пострада, е човек с 40 години стаж в тази болница и в края на кариерата ти да те пребият за благодарност е направо унизително."

За протестните действия вчера началникът на Спешния център към "Пирогов" каза, че те не са били продиктувани от друго, освен от това да кажат: "Не" на насилието над медици".