България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Потъналите скандали на българското лято

Разговор по темата с журналиста от "Дойче веле" Татяна Ваксберг в студиото на Bulgaria ON AIR

09.09.2016 | 09:41 Редактор:
Потъналите скандали на българското лято
Потъналите скандали на българското лято

Скандалите се случват с изключителна скорост. Най-тежкият проблем от лятото е предаването на Абдуллах Бююк на Турция. Човек, поискан от силно компрометирания режим на Реджеп Ердоган. 

Това обобщи журналистът от "Дойче веле" Татяна Ваксберг в "България сутрин". Тя е автор на статията "Потъналите скандали на българското лято", публикувана в авторитетното издание.

"Това е колосално престъпление, което не може да бъде измерено, защото мерителите му са тези, които са го извършили", настоя журналистът. 

По думите на Ваксберг, с предаването на Бююк е потъпкана националната конституция, както и Международната харта за правата на човека.

"Съществува теза, според която Бююк е предаден на Турция, за да бъде опазена България от нашествието на бежанците. Това ми се струва напълно легитимно твърдение. Проблемът е, че тази теза може да бъде отстоявана от правителство с визия. А това няма такава, освен ако не става дума за личните интереси на премиера", посочи журналистът.

Ваксберг е на мнение, че правителството се старае да избегне "публичния скандал, че няма къде да настани тези бежанци". 

Според госта на Bulgaria ON AIR няколко поредни правителства са превърнали страната в място, където няма никаква законност. "Не е случайно, че България е на 113-о място по свобода на словото", изтъкна Ваксберг.

Тя коментира и скандала с екип на "Дойче веле", който резюмира статия на германски журналист за премиера Бойко Борисов. Той претендира, че медията е редактирала изречения, които променят значението на статията.

"Всяка новина подлежи на съкращаване. В този случай една много обемна статия е била съкратена. Смисълът на статията на "Дойче веле" е да открои новината", обясни Ваксберг.