България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Готови ли сме за първия учебен ден и колко ще ни струва?

Не залагайте на скъпи дрехи, а на леки раници, съветва зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в "България сутрин"

08.09.2016 | 08:58 Редактор: Тодор Петров
Готови ли сме за първия учебен ден и колко ще ни струва?

Първият учебен ден чука на вратата, а родителите са в трескава подготовка, за да осигурят всичко необходимо на децата си. Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов посъветва от ефира на "България сутрин" хората да изчакат първата родителска среща и препоръките на класния ръководител за всичко необходимо в учебните часове. 

"300 лева е горната граница за подготовката на един ученик. Има ученици, които идват със светещи маратонки и такива с колелца. Има атрактивни раници от най-широка гама", обясни зам.-министърът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Според него това в никакъв случай не е от първостепенно значение. Той подчерта важността раницата на първолаците да бъде лека и на колелца, за да може лесно да се придвижва от децата. Хубаво е тя да бъде без отделения.

"Тежките раници от едно време са мит", категоричен е Диян Стаматов.

Според госта на телевизията семействата в България правят всичко, за да осигурят прекрасен първи учебен ден за детето си. Диян Стаматов е на мнение, че прекалено марковите дрехи не са необходими на първолаците, които растат с дни. 

Новата учебна програма изисква и нови учебници по някои от часовете. Необходими са помагала, които да адаптират липсващите раздели.

"Те най-вероятно ще се ползват само тази и следващата година. Петокласниците ще имат нов учебник по история.  Учебниците от 1 до 7 клас са безплатни за всички ученици, докато учебните тетрадки се закупуват", поясни зам.-министърът.

Диян Стаматов отправи пожелание по-бързо да станем богати, защото техниката е необходима. По думите му е въпрос на време адаптирането на помагала в електронен вариант, но това излиза скъпо.

Гостът на Bulgaria ON AIR добави, че ремонтите в 13 училища в София и още 17 в страната, ще продължат и след 15 септември. 

"Процедурите са започнали отдавна и са предприети всички мерки за безопасност. Учениците ще бъдат преместени в друга сграда или на друг етаж", уточни Стаматов.