fallback

Алпинистът Дойчин Боянов: Учим се от грешките си!

Следващата ми стъпка са неизкачваните върхове, обяви той в България сутрин

05.09.2016 | 09:07 Автор: Ирина Георгиева

Алпинистите се учат от грешките си в планината, както и от лошата съдба, която имат някои от тях. Това коментира алпинистът гл. ас. Дойчин Боянов в България сутрин.

Според него уроците, които всеки един алпинист е изживял, са най-ценните за него. 

"Опасно е, когато младежите се впускат към едни големи цели, които не са за тях", обясни той.

"В алпинизма хората си отиват по две основни причини - или поради липсата на опит и подготовка, или прекалено много рутина и опит, където човек си позволява да пропуска определени стъпки от веригата за сметка на някои качества, които е добил през годините си. В този момент е ясно какво се случва, ако настъпи някакво малко разсейване или се обърка ситуацията по някакъв начин", добави Боянов.

Трябва да се прави разлика между клубните, приятелски експедиции и комерсиалните експедиции, подчерта Боянов.

"Комерсиалните експедиции са тези, при които човек отива и си плаща услугата да бъде изкачен върхът. Това е експедицията, при която имаш шерп, който е назначен да се грижи за теб, да ти опъва палатката, да ти поддава кислорода. Другите експедиции - това са приятелските експедиции - когато се случи този проблем, при тях е много по-тежко, много по-голям разлив се получава. Докато при комерсиалните организации - такива неща се случват там", уточни той.

В студиото на Симеон Белев, той разказа и за някои от покорените си върхове. По думите му връх Елбрус не е труден технически за изкачване, но масивът е затихнал вулкан и крие някои опасности, "тъй като има едни изпарения, които в определени моменти дори задушават".

Боянов разказа още, че за връх Еверест се е подготвял и вълнувал много, но изкачването, което му е дало най-много удовлетворение, което най-много го е белязало е връх Нанга Парбат.

В момента алпинистът се интересува от новите пътища, неизвестностите, неизкачваните върхове.

На 10 декември се очаква да замине с българската антарктическа експедиция, където с Николай Петров имат планове да изкачат неизкачвани върхове.

Боянов планира и идното лято да се включи в една доста сериозна експедиция в долината в североизточната част на планината Каракорум.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback