България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Опасността от нови пожари остава за района на Южна България

Гл. инспектор Стефан Стефанов коментира колко са опасни горските пожари пред Bulgaria ON AIR

01.09.2016 | 09:06 Редактор: Луиза Божинова
Опасността от нови пожари остава за района на Южна България

Пожарът край старозагорското село Главан възникна на територията на област Хасково вчера и се прехвърли на територията на Стара Загора, но това е нов пожар, близо до стария (край с. Българска поляна), огънят в никакъв случай не се е прехвърлил от огнището на стария пожар.

Това каза в предаването "България сутрин" главен инспектор Стефан Стефанов, началник на сектор "Превантивна дейност" в "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Снощи усилията на колегите са били насочени към предпазване на населени места, сгради, осигуряване на безопасността на хората. Рано тази сутрин започват действия по локализирането на пожара в Гълъбово. По същия начин ще започнат активни действия в района на област Хасково", допълни той.

Стефанов определи пожара в  Хасковска област като най-големия тази година в горски фонд.

"От началото на годината имаме унищожена над 30 000 декара гора и над 90 000 декара лесонепригодни площи. Това са в горски територии. Опасността от пожари остава в Южна България", посочи той. 

По думите му в районите на Стара Загора, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Хасково, Бургас са създадени условия за много бързо развитие на пожарите.

"Ако жителите някъде забележат човек, който се опитва да запали суха тревна растителност, отпадъци или нещо подобно, да сигнализират на полицията, за да предотвратим възникването на нови големи пожари, които много лесно се правят, но много трудно се погасяват", призова в ефир гл. инспектор Стефан Стефанов.

Репортерът Милена Енчева се включи от столичната пожарна. Главен инспектор Емил Николов обясни как протича един работен ден на пожарникарите.

"В 8 часа всяка сутрин се сменят дежурните смени и един пожарникар е до 8 часа сутринта на другия ден, тоест 24-часово дежурство. При застъпване в дежурство се проверява пожарната техника, попълва се необходимата оперативна документация и след това започва учебният процес, състоящ се от теоретически и практически занятия", каза Николов.

На въпрос как реагират на един сигнал, инспекторът каза, че той се получава от оперативния център на столичната дирекция, съобщава се адреса, пожарните автомобили до една минута трябва да напуснат гаражната клетка. При пристигане първо се извършва евакуация, ако има застрашени, построяват се гасителни линии, ако е голям пожарът се иска допълнителна техника от други районни служби.

Николов сподели, че средно на едно дежурство имат около 4-5 излизания.

Как е оборудван един пожарен автомобил, вижте във видеото: