България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Камен Попов - рокерът кандидат-президент

Познавате го още като човека с черно яке и каскет, който насини окото на лидера на "Атака" в нощта на последните местни избори

01.09.2016 | 08:58 Редактор: Ирина Георгиева
Камен Попов - рокерът кандидат-президент

Познавате го като човека с черно яке и каскет, който насини окото на лидера на "Атака" в нощта на последните местни избори или като един от рокерите, които помагаха на така наречените "Вълци на Путин". Наред с битките си в съда и тези на пътя, Камен Попов решава да се бори за президентския пост. Ден преди официално да обяви кандидатурата си намираме рокера бунтар не къде да е другаде, а в Божия храм.

"Виждате в момента, че никой не иска да се включи в надпреварата за "Дондуков"2. Има вакуум в обществото. Всеки го е страх да излезе смело и да тропне по масата и да каже "Стига! Стига 25 години надолу и надолу България изчезва." Младите хора отиват в чужбина и не се връщат. Всички сме свидетели на това, което се случва тук, но никой не защитава българските национални интереси в момента. Няма политически елит. Има само едни послушковци, които изпълняват това, което им кажат външните централи", коментира Попов пред Bulgaria ON AIR.

Запитан какво го прави различеният президент, той отговори така: "Аз съм различен с това, че не съм зависим от никой. Ще бъда издигнат от Инициативен комитет и няма да робувам на политически и партийни интриги. Аз съм различен с това, че съм против системата и статуквото."

Противникът на статуквото определя себе си като националист и родолюбец. Камен Попов е бивш симпатизант на Българския национален съюз на Боян Расате. Бизнесменът, собственик на спортен клуб е определян от мнозина като героя на изборната нощ.

"Защо съм популярен ли? Защото ме харесват хората, защото съм готин - ето заради това! Не излизам сега за първи път. Въпреки че на всички им е ясно, че информационният похлупак, под който се слагат всички опозиционни, всички родолюбиви сили - всички, тези, които се опитват да объркат играта им, не са толкова известни и не ги канят толкова често в медии и телевизионни предавания. Колко е голяма моята известност, честно да ви кажа - не знам, но хората ме поздравяват по улицата", обясни той.

На въпрос дали скандалите около Волен Сидеров ще му помогнат, той попита: "Вие сега взимате интервю с мен, за да си говорим за Волен Сидеров или какво мисля да направя оттук нататък? Това, че съм попаднал в ситуация с определено лице, не значи, че аз разчитам на това нещо цял живот да ми помага и да ми върви. Това е един момент от моя живот и ще видим какво се случва оттук нататък".

В момента срещу него има предявено обвинение, обясни Попов. По думите му делото не е започнало, очаква да го извикат, а ако съдът прецени, че трябва да бъде наказан - ще си понесе наказанието. "Волен Сидеров си е Волен Сидеров. Аз съм си аз!", подчерта той.

"Предимно съм български гражданин. Мен ме интересува тук в България. Но пак казвам: "Поглеждайки навън не трябва да сме коне с капаци и послушните българчета, колкото и малко да сме останали". Трябва да считаме нацията си, държавата си, националните си интереси", посочи Попов.

Зад кандидатурата на Попов освен Инициативният комитет, застава и семейството му. Двете деца и съпругата на рокера вярват, че той ще се сблъска с много трудности по пътя, но го подкрепят в решението му.

"Разбирам, че ситуацията е доста напрегната. От различни места, различни мнения ще има. Той е тръгнал към един рицарски поход и тъй като е мъж на честта се надявам да стигне далеч", заяви жена му.

"Смятаме, че ще го подкрепят такива като него - патриоти, родолюбци, тези, които подкрепят идеите му", коментираха и децата му.

А, че може да стане всичко, вярва и самият Попов. Не пропуска да коментира и другите спрягани имена.

"Генерал Радев, който с 300 зора се опитва да се изпъчи. Знаете как го откраднаха от АБВ или БСП го откраднаха от АБВ, не е ясно. Кой друг? Каракачанов? Лично за себе си, той е изградил добра стратегия", коментира той.

Решителност, смелост, отговорност и полезност - задачите на президента, посочи Попов. Според него президентската институция има достатъчно лостове и възможност за влияние, и на него трябва да има активна фигура.

"Целта е най-накрая това, което се случва в България, пътят, по който вървим надолу, обезличаването ни като нация и народ да спре и да се опитаме да променим нещата в положителна посока в името на нашите деца. Да не забравяме, че сме християни и вълната от ислямски фундаменталисти, която ни залива най-накрая трябва да бъде спряна. Защо няма ограда на границата?", попита той.

Имам реални шансове в тази битка, смята Попов.

Репортаж на Милена Енчева: