България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историята на ММА шампиона Светлозар Савов- Зарко

Съжалявам, че съм известен с личния си живот, а не с успехите си в спорта, каза той пред Bulgaria ON AIR

19.08.2016 | 10:29
Историята на ММА шампиона Светлозар Савов- Зарко
Историята на ММА шампиона Светлозар Савов- Зарко

Българин ще опита да покори за пета поредна година словенската ММА верига – WFC. Светлозар Савов е носител на пояса за последните четири години и сега ще бъде главния двубой в 20-ото юбилейно издание на надпреварата. Негов съперник ще е французина Жан – Франсоа Леноже. Гала вечерта е на 27-ми август във Виена, Австрия.

Подготовката на Зарко минава предимно в Русе, но в заключителната част той пътува специално до София, за да има повече спаринг партньори.

Той е на 27 години. Тръгва в спорта със свободна борба от Спортното училище в Русе. Със смесени бойни изкуства се занимава повече от 7 години. Категорията му е до 84 килограма. Има 15 победи и 6 загуби. Вече е създал сериозно име в Европа, като има няколко впечатляващи победи над топ бойци от Балканите. Успехите му в последните години му осигуриха и договор с една от най-сериозните европейски организации KSW в началото на 2016 г. Той дебютира в нея със спорна загуба, но вече очаква втората си среща през октомври.

Зарко също като повечето ММА бойци може да си позволи до 4 мача в годината в разстояние от 3-4 месеца. За всеки двубой е нужна поне два месеца подготовка и след това поне месец възстановяване. Сега ни разказва какво прави преди сблъсъка с Леноже за титлата в WFC.

"9 седмици се подготвям , защото тогава се чувствам добре”, споделя той.

Савов, който има три победи с нокаут и 11 със съмбишън, признава, че набляга на тренировките в стойка, а любимата му хватка е „гилотината“

Френският опонент на Савов има сериозна визитка и опит зад гърба си, но българинът не се притеснява, а дори признава че ще пробва и победа с нокаут.

Юбилейната гала на WFC за първи път ще се състой във Виена, Австрия. Зарко ще пътува с един от най-близките си приятели, които на мача ще седи в ъгъла като негов треньор.

Името на Светлозар нашумя особено много в България около връзката му с певицата Десислава. Боецът не крие огорчението си, че у нас е по-известен с личния с живот, отколкото с безспорните си успехи на ринга и в клетката.

Въпреки това той не мисли да се отказва от ММА.

Зарко признава, че обмисля и с какво би се занимавал след като спре с боевете. И сега, например, се занимава с деца в Русе.

Светлозар Савов сподели, че подкрепата на българската публика е нещо много вълнуващо за всеки боец. Въпреки това през последните три години той не се е бил на родна земя, но се замисля дали да не промени това.