България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Ти помниш ли"… Нова лента за Никола Вапцаров

Филмът е за вълненията в обществото, не само в България, а в цял свят, каза Мая Вапцарова пред Bulgaria ON AIR

16.08.2016 | 10:10 Редактор: Луиза Божинова

За Никола Вапцаров вече много неща са правени - минало, преминало, но няма за сегашното, за въздействието на поета върху съвременния човек. Няма го Вапцаров и в бъдещето.

Това каза Мая Вапцарова, племенницата на великия поет Никола Вапцаров, в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Стиховете му са изключително интересни. Той е покорил света със своята поезия, не случайно носи световна награда за мир", добави режисьорката на новия филм за Вапцаров - "Ти помниш ли…”

"Всичко, което сме направили до този момент е без да подреждаме нещата по сценарий.  Оказа се, че над 40 деца действително рецитират Вапцаров без да се напъват. Анализите им са изключително интересни", разкри Мая Вапцарова.

"Този филм е за това съвремие, за тези вълнения в обществото, които са не само в България, а в цял свят. В България сме заснели доста неща, свързани с демонстрациите, с всичко това за какво са тези демонстрации, като всичко е отправено към някаква мисъл на Вапцаров", каза още Мая Вапцарова.

На въпрос дали намират актуалност стиховете на поета днес, тя каза, че те са "безвременни" и дават на всяко поколение по-различен поглед.

В ефир тя показа последната книга, която е била издадена с помощта на фонд "13 века България", който се занимава с представянето на България пред света.

"В тази книга има чудеса, за които още не смеем да говорим. Например прочутата слънчева порта, която се намира в България. Показваме и гората на атлантите, сътворението на света. България е едно силно енергийно място и могат да се очакват неща, които самите ние не можем да си представим, че съществуват", заключи Мая Вапцарова.

Цялото интервю вижте във видеото: