България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Посрещаме празника Голяма Богородица!

Честит имен ден на всички с имена Мария, Марияна, Марио и Деспина

15.08.2016 | 08:09 Редактор:
Посрещаме празника Голяма Богородица!
Посрещаме празника Голяма Богородица!

Във Варна празникът Голяма Богородица винаги започва с тържествена света литургия и с молебен за здраве на всички варненци и на гостите на града. Тази година тя ще бъде в известната за варненци "малка църква".

"Днес е Успение Богородично - онзи уникален празник, който за разлика от другите богородични празници, е предшестван от двуседмичен пост. Това е един особено важен ден, в който ние си спомняме за божията майка", каза варненският митрополит Йоан пред Bulgaria ON AIR. "Нашата молитва днес ще бъде за всички живущи в град Варна, а и за всички чеда, които се прекланят пред величието на божията майка", каза митрополитът.

За храма той каза, че тази година е започнала реставрацията на стенописите в купола на митрополитския катедрален храм "Успение Богородично".

Легенда разказва, че иконата на Света Богородица е била намерена след пожар в стар манастир и донесена от човека, който я е намерил във Варна с волски впряг. Там, където спрели воловете било казано, че ще бъде храм.

"Това е едно благословение, едно свидетелство, че чудотворната майка е сред нас", каза митрополит Йоан.

Честит имен ден на всички празнуващи, носещи имената Мария, Марияна, Марио и Деспина.

По повод днешния ден пътната полиция е разположила патрулни екипи по входовете и изходите на големите градове в страната. В сила е забрана за движение на товарни автомобили по централните артерии в цялата страна. Властите предупреждават, че за нарушение ще глобяват и ще свалят регистрационни номера.