fallback

Панчо Пасков – фехтовачът, изумил света!

Това е скъп и екзотичен спорт, каза представителят от Българската федерация по фехтовка Емил Попстоев

12.08.2016 | 11:08

"Самият факт, че България участва, е успех. Победата на Панчо е победа над действащия №1 в сабята в момента", коментира в България сутрин представителят от Българската федерация по фехтовка Емил Попстоев.

По думите му тази победа ще мотивира нашето момче за в бъдеше да работи и да тренира усилено. 

"Той има личен треньор до себе, който ще му даде най-доброто. От управителния съвет пък осигуряваме всичко необходимо в програмата му за подготовка", обясни гостът.

"Този негов успех на олимпиадата, ще мотивира децата, които се занимават с този спорт и се надявам на следващите игри да имаме отбор", посочи Попстоев.

Според него обаче в България се работи на аматьорски начала и сме много далеч от професионалния спорт, в който се тренира двуразово и състезателите се занимават само и единствено със спорт. 

"Фехтовката в България се приема като екзотичен спорт. Поради тази причина се записват доста деца, които се надявам един ден да продължат успехите на Пасков", настоя гостът. 

Той допълни, че Българската ферация по фехтовка се обръща именно към тези деца и в момента има програма, която финансира клубове, които работят с малки деца.

"В  България има между 30-35 клуба. Фехтовката е скъп спорт, облеклото е около хиляда евро – сабя, ръкавица, рапира, маска, екипировка, обувки. Ако се добавят и лагерите, в които участват децата, които са по 3 дни, това са големи разходи", посочи представителят на родната ни федерация.

В коментар по нашумелите допинг скандали, гостът каза, че е убеден, че българските фехтовачи не използват допинг, най-малкото защото нямат пари. 

"Не се сещам за такъв случай в световен мащаб. Фехтовката е динамичен спорт, изисква  физически и умствени усилия. Сравняват го с шах, но в 100 км/час", посочи Попстоев.

Той сподели още, че е оптимист за олимпиадата в Рио и се надява на медали.

"Не само медали, но и олимпийска титла", заключи представителят на Българската федерация по фехтовка.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback