България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вендузотерапията чисти влагата, студа и вятъра от тялото

Най-доброто време за прилагането на терапията е есента, зимата и пролетта, обясни Рая Ханджиева

10.08.2016 | 10:03 Редактор: Ирина Георгиева
Вендузотерапията чисти влагата, студа и вятъра от тялото
Вендузотерапията чисти влагата, студа и вятъра от тялото

Вендузотерапията е причината за мистичните петна по някои от спортистите на Олимпиадата в Рио. Най-добре е тази терапия да се прави през есента, зимата и пролетта, защото чрез нея се чисти влагата, студа и вятъра от тялото. Това обясни кинезитерапевтът Рая Ханджиева в България сутрин.

Петната изчезват между 5 и 10 дена след терапията, посочи Ханджиева. По думите й тя може да се прави всяка седмица и има бърз ефект. Единственото противопоказание е да не се използва от хора с болести по кожата.

Най-добре е терапията да се прави със стъклени вендузи, защото трябва да се вземе огъня вътре. Огънят въздейства, изсмуква влагата, смята Ханджиева. По думите й ефектите от силиконовите и пластмасовите вендузи не е същият.

В ефира на България сутрин, тя демонстрира прихлупващ начин за ползване на вендузата и уточни, че има още много начини, сред които и статичен вариант.

"Виждате ли как тялото почервенява? Това е, защото кръвта отива към повърхността, където е мастната тъкан, подкожието. Изчиства всички токсини, които се складират там. Може да бъде болезнено, ако тялото е натоварено", обясни още Ханджиева. 

Плъзгащата вендуза е най-доброто средство срещу целулит, а той е възпаление на мастната тъкан, добави тя.

Ханджиева коментира още, че тази терапия идва от предците ни.