България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Стойчев: Искаме плуване, а нямаме басейни

Обичам България, но тук не признаваме успелите, каза световният шампион в интервю за Bulgaria ON AIR

08.08.2016 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Петър Стойчев: Искаме плуване, а нямаме басейни

Светът е Олимпиада, а България има своите именити спортисти, с които да се гордее. Един от тях е Петър Стойчев, с който се срещна екип на Bulgaria ON AIR. Най-успешният ни плувец е участник на четири Олимпийски игри. 

"Невероятно е да бъдеш на Олимпийски игри, всеки спортист се старае да участва. В плуването очаквам много силно представяне от тримата ни състезатели, на които желая успех. Ще има силна Олимпиада за българските плувци", коментира 11-кратният носител на Световната купа по плувен маратон.

Той призна, че основният проблем на българското плуване са басейните и посочи, че има градове, които разполагат само с по един малък басейн. Това създава напрежение между клубовете при тренировките.

"Плуване без плувна база няма как да има. Защо федерацията толкова години няма генерален спонсор и допълнителни приходи", попита Петър Стойчев и добави, че има страх в някои от клубовете, че ще бъдат ощетени, ако не направят определени неща. 

"Страхът пречи на хората да се развиват. Против съм векуването на дадени постове", каза още световният шампион.

Той коментира и разразилия се скандал с изваждането на голяма част от руските спортисти от игрите в Рио, заради съмнения в употреба на допинг.

"Надявам се всичко, което се случва с Русия, скоро да се изясни - къде е основата и има ли истина в това, което ни се представя. Всички спортисти, които са се класирали по честен път, имат право да участват на Олимпиадата. Не виждам нищо спорстменско в това цяла една страна да бъде оставена извън игрите", коментира Стойчев и добави, че винаги е имало подкрепа на по-силните.

"Има двоен аршин в някои ситуации. Против съм цяла държава да бъде извадена от Олимпийските игри", добави плувецът пред Ганиела Ангелова.

Той припомни, че 11 години се е развивал в басейн с 25-метров размер в Смолян. Петър Стойчев призна, че успехите му се дължат на огромен труд, дългочасови тренировки 6 дни в седмицата и хиляди преплувани километри.

"Не бих се захванал с това, ако трябва отново да го направя. Единственият ключ за успеха е положителното отношения към самото състезание. Да се мотивираш и постоянно да си повтаряш, че е топло, когато е студено", каза още легендарният плувец. 

Той си спомня с радост за 2009 г., когато е приет в Залата на плуваната слава в САЩ, но се е примирил, че "успешните хора в България са приети по-добре от големите нации". 

"Обичам България и не съм обиден. Да не се признават тези, които успяват, си е изцяло наша черта", добави бившият министър на спорта. 

В момента Стойчев помага на българското плуване със знанията и опита си, като няма намерение да работи за друга държава. Има вероятност да участва в световното първенство по ледено плуване в Германия в началото на 2017 г.