България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Олимпийските игри са празник за цялата планета!

Откриването на Олимпиадата в Рио ще бъде тази вечер в 2 часа, съобщи двукратният олимпийски шампион проф. Петър Киров

05.08.2016 | 09:54 Редактор: Ирина Георгиева
Олимпийските игри са празник за цялата планета!

Олимпийските игри са един празник на цялата планета. Това заяви двукратният олимпийски шампион по борба проф. Петър Киров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него няма човек, който да не следи състезанията и да не му доставят удоволствие.

Това са игри с няколко кулминации, посочи проф. Киров. По думите му първата е откриването на Олимпийските игри, а няма нищо по-хубавото от това да видиш родното знаме редом до останалите.

"Какъв празник е самото откриване! И на трите олимпиади, на които съм участвал откриването е празник", припомни си той.

Откриването на Олимпиадата в Рио ще бъде тази вечер в 2 часа, съобщи двукратният олимпийски шампион. 

Борците са тези, които са носили най-много златни медали от Олимпийски игри в България - 14 титли имаме, не скри гордостта си проф. Киров. Според него титлите, а и неговите носят незабравим спомен, на този, който ги е извоювал.

"Можем да изпитваме недоволство от това, че последните няколко години - и то от Олимпиадата в Лондон не успяхме да вземем медал от двата стила - мъже класическа и свободна. Единствено Станка донеси медал", припомни той и отбеляза, че условията, при които българските борци тренират днес са далеч по-добри спрямо техните.

Той се надява, че и от този Олимпийски цикъл ще имаме медали. По думите му обаче България изостава със спорта - преди сме печелили до 10 златни медала от Олимпиадата, а сега е друго.

Запитан какво мисли за допинга, той отвърна, че по негово време той е бил непознат. "Сега започват да си позволяват с различни средства по различни начини, различни пътища още по времето на подготовката. Имало е случаи Антидопинговите комисии, които проверяват за контрол не допускаха да се отиде, тоест предупреждаваха, че са взели допинг по време на подготовката. Но бяха много по-редки случаите", обясни той.