fallback

Как снимките ни могат да станат като картина на Пикасо?

Мобилното приложение Lucid позволява всяка снимка в телефона ви да бъде променена в стила на някои от най-известните художници

04.08.2016 | 09:48 Автор: Ирина Георгиева

Българското мобилно приложение Lucid превръща снимки в произведения на велики художници.

"Рисуването винаги ми е било хоби, но за съжаление нямам никакъв талант. Единственото, което мога да правя е да скицирам добре, но това е всичко. Винаги съм искал да имам това умение. Това е една от причините, а самият повод беше последните няколко години доста активно разглеждам какво се случва в сферата на изкуствения интелект. Попаднах на едно изследване в тази посока за нещо, което можем да доразвием и оттам тръгна цялото нещо", обясни съоснователят на приложението Георги Стоянов.

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, Стоянов коментира, че самото приложение използва изкуствен интелект, който изучава как определен художник рисува. 

"Например ние му даваме снимка на Винсент ван Гог и след доста трениране върху истински снимки. Обикновено отнема няколко дена. Той започва да разбира как да изкопира стила и да го сложи върху истински снимки", посочи Стоянов.

В рамките на няколко секунди, софтуерът обработва снимката, уточни той. По думите му към момента софтуерът е безплатен и има около 8000 потребители.

Следващата стъпка е да се обработват и видеа, разкри Стоянов.

България е доста интересно място за IT сектора и трябва да вървим към тази посока, смята Стоянов. Според него добавената стойност в този сектор е огромна.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback