fallback

Каква е образователната система в чужбина?

От България изтичат най- много млади кадри навън, каза пред Bulgaria ON AIR Камелия Конакчиева-Трибулен

28.07.2016 | 08:13

"Българският език не е единственият слаборазвит език в Европа", каза пред Bulgaria ON AIR Камелия Конакчиева-Трибулен – член на Асоциация на българските училища в чужбина (АБУЧ), основател на училище "Кирил и Методий" в Париж.

"Проблемът с програмите е едно от предизвикателствата в чужбина. Не знам дали основното, но е нещо, което може да ни помогне да обхванем повече деца в чужбина, защото не всички могат да учат по български програми. Някои деца са родени там и не говорят български у дома си и точно за тях трябват кардинални промени", сподели още Трибулен.

По думите й 7,5 млн. лева не са достатъчни, но не бива да се говори за пари по тази начин. 

"Парите ще дойдат, ако се знае за какво отиват. Трябва да се изгради една политика с определени цели и цифрови изражения. Тези милиони трябва да се разпределят по-добре, за да бъдат ефективни", настоя основателят на училище "Кирил и Методий” в Париж.

Тя каза още, че те са хората, които се грижат за всички деца, които напускат държавата или се раждат  в чужбина. 

"Ние даваме млади образовани кадри, които говорят 3 или 4 езика, които България би могла да използва. Ние доказваме, че е възможно тези деца да бъдат българи и да носят на България, ако българското общество реши това", смята Трибулен.

В Сутрешния блок  на Bulgaria ON AIR тя посочи, че е нужен регулаторен режим.

Трибулен смята, че за да бъдат консолидирани тези училища, са нужни пари, защото парите насърчават създаването на училищата, но най-вече са нужни  мониторинг, документално проследяване на нещата и педагогическа помощ.

"Едното предложение от нас е начинът на регулиране. Другото са тези програми. Трябва да се работи в два различни модула - българският като чужд език. Макар да е майчин, много деца не говорят у дома си български. Трябва да се засили работата с тези семейства", категорична бе Трибулен.

Тя припомни, че през 1991 г. България е закрила голяма част от образователните структури в чужбина.

"Това е изключително голяма грешка. Това е едно загубено поколение, което сега съжалява и упреква родителите си. България е загубила много полезни кадри", посочи гостът.

"В Европа имаме 23 официални езика, но българският не е единственият, който е слаборазвит. България е държавата, от която изтичат най-много млади хора навън. Имаме нужда тези хора да говорят български. Важно е да няма дискриминация в Европа", заключи Камелия Конакчиева-Трибулен.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback