България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доналд Тръмп прие номинацията за президент на САЩ

"Речта му беше много тъмна и плашеща", каза пред Bulgaria ON AIR журналистът Христофор Караджов, който живее в САЩ

22.07.2016 | 08:37
Доналд Тръмп прие номинацията за президент на САЩ

"Речта на Тръмп беше много тъмна и плашеща. Тя беше 75 мин. и е най- дългата реч през последните 35-40 години на президентски номинации. Тя беше огромен контраст на речта на неговата дъщеря Иванка Тръмп", каза пред Bulgaria ON AIR журналистът Христофор Караджов, който живее в САЩ.

По думите му посланието на Тръмп е било рестриктивно и тъмно за една Америка, която е студена и не работи добре. 

"Той каза "аз знам много добре системата отвътре", което значи, че той е много добре запознат с корупцията и явно е бил част от нея", посочи Караджов. 

Той смята, че думите на Тръмп, "че няма да гарантира защитата на съюзниците на НАТО", създава притеснение. 

"Има много българи, които подкрепят Тръмп и им харесва. Има неща, които той казва и по същия начин, по който те резонират с мислите на американците, така резонират и с мислите на някои българи. Преобладаващото мнозинство, което познавам може би клони срещу него", сподели журналистът.

Той прогнозира, че нещата могат да се обърнат, въпреки че сега прогнозите са 75 % за Хилъри, а за Тръмп са 25%. "Факт е, че 17 негови съперници бяха издухани", посочи Караджов.

По въпроса за ситуацията в Турция, журналистът обясни, че Тръмп по принцип винаги е казвал, че  реда, стабилността и сигурността, са неговите силни позиции.

"Тоест каквото и да се случва по света, той винаги ще казва нещо, в защита на запазването на тези позиции. Смятам, че той не би подкрепил един военен преврат. Самият Тръмп често говори без да е наясно съвсем с нещата и се изказва без да се е съгласувал с експерти. Смятам, че изказването му беше първично в защита на тези ценности, макар и в полза на един диктатор", заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Караджов.

За Гюлен, журналистът каза, че е сравнително активен в САЩ. "Има центрове и институти в щатите, които организират много събития, посветени на свободата на словото и демократизирането. Те излязоха с остро опровержение на твърденията, че Гюлен е замесен. Тяхната дейност тук е образователна, просветна и мека дипломация. Те не са агресивни стимуланти за каквато и да в Турция", обясни Караджов.