България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България - остров на европозитивизъм

Българите вярват повече на европейските институции, отколкото на българските, коментира пред Bulgaria ON AIR социологът Евелина Славкова

20.07.2016 | 07:59 Редактор: Мария Аладжова
България - остров на европозитивизъм

Основните страхове на българите към днешна дата са заплахите от терористични атаки, радикален ислям и бежанската криза. Същевременно 68% са проевропейски настроени, а 60% са на мнение, че България е спечелила от влизането си в ЕС.

Тези официални данни представи социологът Евелина Славкова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Усещанетo, че предстои нова глобална криза се засили след 24 юни, когато стана ясно, че Великобритания излиза от ЕС. Кoгато не се е случвала такава ситуация, в която една силна икономическа държава напуска ЕС, има страх как то ще се отрази не само в рамките на ЕС, а и в рамките на глобалната икономика. Затова в засилването на тези страхове не трябва да подценпваме ролята на медиите и ролята на анализаторите, които по един или друг начин със своите интерпретации влияят върху мнението на хората", поясни Славкова.

В коментар за нагласите по отношение на ЕС, тя посочи, че "България е остров на европозитивизъм" и българите вярват повече на европейските институции, отколкото на българските.

В същото време 45% от допитаните имат положително отношение към НАТО, като обикновено тези, които са привърженици на Русия, са по-скоро скептично настроени към Алианса.

Чуйте пълния разговор във видеото