България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нидал Алгафари: Съмнявам се атаката в Ница да е свързана с терористични организации

Франция навлезе във война, което беше една от големите й грешки, коментира режисьорът пред Bulgaria ON AIR

15.07.2016 | 10:56 Редактор: Луиза Божинова
Нидал Алгафари: Съмнявам се атаката в Ница да е свързана с терористични организации

Все още се търси причината за случилото се тази нощ в Ница и това какви са мотивите на човека, който се вряза с камион в тълпа и причина огромна трагедия на френския народ.

"Много трудно мога да кажа, че това е свързано с политическа или на верска основа", каза Нидал Алгафари пред Bulgaria ON AIR. "Би могло да бъде човек, който да е разлюбен, човек, който е загубил работата си. Би било възможно да е отмъщение за това, че са го били преди това някакви националисти или псевдо такива.", каза той.

"Аз все още много се съмнявам, че това е свързано с терористични организации. Ако беше целта да се постигне нещо много по-голямо, да има много повече ранени, най-вероятно този камион щеше да е с достатъчно взривни вещества вътре. По-скоро смятам, че това е психическо отклонение на някакъв човек", коментира режисьорът.

"Тъй като Франция е държава, която има колебливо политическо поведение на лидерите си, те са много лесно предвидими в това отношение, един такъв акт засилва тяхната позиция във войната, която се води в Сирия", посочи Алгафари. "Ако си спомняте в Шарли Ебдо, когато се случи историята, моментално Франция навлезе във война, което беше една от големите й грешки. Тя се подлъга по акъла на САЩ."

По думите му тази политика е по-скоро причината да се случват атаки във Франция.

"Една от ценностите на Европа е толерантността. Ние не сме толерантни", подчерта Алгафари.

Цялото интервю вижте във видеото: