fallback

Българи са най-добри в преговорите и дипломацията

Студенти по право спечелиха престижно състезание по медиация, гостуват в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

13.07.2016 | 10:01 Автор: Тодор Петров

Екип от български студенти по право спечели престижно състезание по медиация във Виена, при наличието на огромна конкуренция. Първото голямо постижение е, че нашите представители са избрани да участват след предварителните кандидатури. След това те успяват да докажат, че са най-добри в преговорите. Благодарение на успеха в следващите 3 години България има правото на директно участие в състезанието.

"Участваха 20 отбора като преговарящи и 10 отбора като медиатори. Успяхме да победим всички преговарящи. Подготовката започна още през ноември за едно друго състезание. Получават се 7 месеца подготовка, но преди това момчетата имаха опит в друго международно състезание", разказа в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR юристът и треньор на отбора Дима Александрова.

Тя уточни, че медиацията е в начален стадий на развитие в България, но вече функционират центрове за извънсъдебно решаване на спорове. "Медиацията е процедура , в която две страни си дават възможност да решат извънсъдебно своя спор. Може да се обгърне много по-голям обхват от отношения. Това е един евтин начин две страни да решат спора си", обясни юристът.

Ивайло Икономов, един от студентите по право в отбора, разказа повече за самото състезание:

"Форматът е безкрайно реалистичен. Казусът е от 42 страници на тема вино - производител и търговец имат спор помежду си, а в него има страшно много факти. Преди всяка сесия ние играем от различна страна. Едва 60 минути преди сесията ни раздадоха конфиденциалната информация и трябваше да реагираме много бързо", уточни бъдещият юрист.

За него медиацията е по-бърза и по-евтина от съдебния процес, като пести много нерви на хората. "Виждал съм хора в съдебен процес и ми се иска един ден да им помагам да си помогнат сами. Неминуемо медиацията ще се въведе като курс на обучение у нас", каза още студентът.

Георги Еленков, който е другият представител на българския отбор, смята медиацията за творчески процес, при който двете страни заедно достигат до изход от диспута. 

"Това е една ниша и ние искаме да се развиваме в тази насока, след като се сертифицираме като медиатори", призна бъдещият юрист в студиото на телевизията.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback