fallback

"Набуко" на Верди - от 23 юли пред "Св. Александър Невски"

Цените на билетите са от 10 до 100 лева, в зависимост от местата

12.07.2016 | 10:59 Автор: Луиза Божинова

В храм-паметника "Св. Александър Невски" ще се играе една от най-великите опери на Джузепе Верди - "Набуко". За това се строи огромна сцена с дължина 40 метра, а за естествен декор ще бъде ползвана патриаршеската катедрала.

Премиерата на "Набуко" ще бъде на 23 юли и ще се играе в шест поредни вечери. Цените са от 10 до 100 лева, в зависимост от местата, които публиката ще избере. Ще участват много артисти, сред които първи солисти на Софийската опера, гости от Италия, Грузия, Израел, както и баритонът Владимир Стоянов.

"Тази библейска легенда за страданието на поробените евреи е предизвикала аналогии с борбата на италианския народ за освобождението от австрийско робство. Джузепе Верди като един истински патриот създава тази опера именно с това чувство да събуди у италианците борба за национална независимост", обясни пред Bulgaria ON AIR акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. По думите му спектаклите на открито дават друга емоция за възприемането на оперното изкуство.

"Режисурата и сценографията са изключително важни. Има няколко елемента, които дават асоциация с посланията на творбата - тази голямата стълба към небето, която стига до ръцете на Моисеи е единият акцент", разкри Карталов.

Тази година Софийската опера разполага летния си сезон на четири сцени, включително и на Белоградчишките скали, където веднага след "Набуко" се открива първият летен оперен фестивал.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback