fallback

Мажд Алгафари: Тероризмът е мафия, едни бригади, които вършат това, за което им се плаща!

България не е застрашена, просто трябва да бъдем бдителни, заяви журналистът пред Bulgaria ON AIR

12.07.2016 | 10:09 Автор: Луиза Божинова

Броят на терористичните атаки по света е намалял с 13%, като това е първото понижение от 2012 година насам. Въпреки всичко по света през 2015 година е имало общо 11 774 терористични атаки, които са отнели живота на 28 328 души. Това сочат данните на Държавния департамент на САЩ.

"Броят на жертвите е стотици пъти повече от тези в статистиката. Правителствата се опитват да ни наложат някакво мнение за това какво е тероризъм, което не е правилно", коментира журналистът Мажд Алгафари в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR. "В тероризма не трябва да търсим някаква статистика - дали са намалели или са се увеличили актовете и жертвите. Статистиката трябва да е нула - нула атентати, нула жертви. Един атентат да има с една жертва - това е недопустимо", категоричен е той.

По думите на Мажд Алгафари хората са свикнали всичко, което не е по стандартите на САЩ да се води терористичен акт, а това, което американците правят и отнемат човешки живот - не се счита за такъв. Според Алгафари медиите в България не отразяват това, което се случва ежедневно в Сирия.

"Основният спонсор на тероризма са Щатите. Не само спонсор, а създател и спонсор", категоричен е Алгафари. "Тероризмът е една мафия, това са едни бригади - който им плати, те вършат това, за което им се плаща. Тероризмът е един вид бизнес. Тези оръжия, с които разполагат терористите, откъде са? Било от умерената опозиция, тогава спрете да ги въоръжавате! Те за да се докопат до такова оръжие някой им го дава. Което означава, че целият бизнес си върви", настоя Алгафари.

По думите му България е много далече от терористичните актове.

"Първо поради политиката, която води. И другото - където и да направят атентат в страната, ще утрепат 2-3 души и то няма да се чуе много. Безинтересно е за терористите", посочи той.

По отношение на антитерористичния закон и репресивните мерки, които ще бъдат предприети, ако се приеме, Алгафари заяви: "Не знам тероризъм да се спира със закони, тероризмът няма закони, там правила няма. Хубавото в закона са ограниченията, които ще се наложат", посочи той. По думите му след като тероризмът няма закони и антитерористичният закон не трябва да има правила. "Дори и сега полицаят трябва да има право - ако има нужда от кола да подгони някакъв крадец, изнасилвач, взима първата частна кола, сваля шофьора и тръгва с нея."

Алгафари смята, че споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция не работи.

"Бежанският поток в България не е спрял. Към днешна дата всеки ден между 150 и 300 души минават територията на България", каза още Алгафари. "Някои от тях обезпокоявани, някои от тях - не. Това, че намаляха тези, които биват задържани, не означава, че са намалелеи като бройка тези, които влизат", допълни той.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback