България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От РБ предлагат сезонна застраховка "Гражданска отговорност"

Дебат раздели на две поддръжниците на целогодишното застраховане и мотоциклетистите

12.07.2016 | 09:57 Редактор: Мария Аладжова
От РБ предлагат сезонна застраховка

Над половин милион са водачите в страната, които нямат застраховка "Гражданска отговорност", съобщиха вчера от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Към тях се добавят още около 102 хил. незастраховани притежатели на мотоциклети и мотопеди, посочи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на УС на Асоциацията - Светла Нестерова.

"Цифрите са драматични и трябва да се предприемат стъпки за повишаване на пропникването на застраховка "Гражданска отговорност" сред мотоциклистите", коментира тя.

Нестерова подкрепи мнението, внасянето в Гаранционния фонд е задължително, тъй като именно той изплаща застраховките при пътни инциденти и било несправедливо едни да си плащат, а други не.

Темата коментира и депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, който пък предлага да бъде въведено сезонно плащане съответно за превозните средства, които се използват само в определено време от годината, сред които и мотоциклетите.

В подкрепа на думите си той посочи, че не всички водачи сядат зад волана целогодишно и е справедливо те да плащат по-малка цена спрямо тези, които използват превозните си средства всеки ден.

"Не може да има регистрирано превозно средство без гражданска отговорност. Специално при инцидентите с мотоциклети и мотопеди почти една трета от тях се случват през декември, януари и февруари", посочи от своя страна Светлна Нестерова.

Дебатите по темата продължават.