fallback

Ирина Бокова с най-големи шансове за ООН, смята Георги Готев

"Не мога да разбера защо Кристалина Георгиева се лансира в тази битка", коментира журналистът пред Bulgaria ON AIR

11.07.2016 | 10:27 Автор: Луиза Божинова

Много е странно, когато в една страна президентът и министър-председателят говорят различни неща по изключително важни геоатлантически теми, заяви в предаването "Сутрешен блок" реакторът на EurActiv Георги Готев по повод срещата на високо равнище на НАТО във Варшава.

"България направи впечатление с това, че се чуват два гласа - на президента, който очевидно е атлантически ястреб и този на премиера. Бойко Борисов напоследък стана центрист и призовава към ум, разум, мир и платнохдки в Черно море, а не бойни кораби", посочи Готев.

По думите му в България сме разделение по един "изкуствен начин" на русофили и русофоби, което не помага.

"Ако се гледат новите страни членки на НАТО, има един лагер на ястреби, в който ние няма какво да правим. По исторически причини в този лагер са Полша, Литва, Латвия и Естония. Румънците също са доста антируски настроени. По исторически причини България не е в тази група, но президентът Росен Плевнелиев много държи да привърже страната ни към този лагер на ястребите", коментира още журналистът.

По отношение на битката за поста генерален секретар на ООН, Готев каза, че България има невероятно силен кандидат в лицето на Ирина Бокова.

"Аз не мога да разбера защо Кристалина Георгиева се лансира в тази битка като подкопава шансовете на Ирина Бокова да се пребори с останалите 12 кандидати. Кристалина Георгиева действително опита да стане кандидат на друга държава, имам информация, че Унгария е отказала, а след това и Албания е отказала. Тя не може даучаства в тази битка", настоя Георги Готев.

На въпрос какви са шансовете на Ирина Бокова да бъде следващият генерален секретар на ООН, Готев каза, че те без съмнение са най-големите.

"Тя има най-добри шансове. Бокова е дипломат, има нужната квалификация, отговаря на абсолютно всички условия", подчерта той.

Във връзка с Brexit-a и бъдещето на Европа, журналистът каза, че без Великобритания Европейският съюз  радикално ще се промени. По думите му важно е България да запази едно достойно място в ЕС, а не да бъде изтикана в периферията.

Готев е на мнение, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер няма да изкара пълния си мандат.

"Вероятно той ще напусне по здравословни причини, но това ще бъде изтълкувано като победа на тези, които искат по-слаба Европейска комисия", коментира Готев.

Вътрешният министър Тереза Мей и енергийният министър Андреа Лийдсъм са възможните две имена за премиерският пост на Великобритания. На въпрос възможно ли е обаче която и да е от тях да не задейства чл. 50 от Лисабонския договор и Великобритания да не излезе от ЕС, Готев коментира, че по-силният кандидат изглежда Тереза Мей, която е в лагера за оставане на Великобртиания в ЕС.

"На мен ми се струва, че ще бъдат потърсени възможности за обратен завой, но във всеки случай е необходимо време, това не може да стане в следващите 2-3 месеца, ще има едно голямо протакане", коментира той.

За появилите се разговори за приемане на еврото в България, Готев каза, че е "За", но смята, че в момента не сме готови да влезем в Еврозоната.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback