fallback

Каква е целта на електронните превозни билети за дървесина?

Държавата има достатъчно потенциал да издава такива билети, заяви Тони Кръстев пред Bulgaria ON AIR

08.07.2016 | 10:11 Автор: Луиза Божинова

[related_articles]

От началото на годината вече са в сила електронните превозни билети на дървесината. Каква е целта за тяхното внедряване? И какво ще спести на държавата този електронен билет?

"Това е една нова система, която позволява по-точна статистика и по-добър контрол", каза в предаването "Сутрешен блок" Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. По думите му държавата има достатъчно потенциал да издава такива билети. "Електронният превозен билет дава възможност на всеки гражданин в държавата да провери всяко превозно средство, което транспортира дървесина, дали е законно на свободен режим."

За статистиката на самите нарушения Кръстев каза, че това е един по-дълъг процес.

"Все повече хора приемат гората като резултат на активна човешка дейност, а не като дадена от Бог в този вид. Ние срещаме подкрепа в тези начинания в абсолютно всички кръгове на обществото", посочи той.

За това, че има информация за увеличение на умишлените пожари в горите, Тони Кръстев каза, че като цяло статистиката говори за около 8%, а за началото на годината - 10%. "Мисля, че това не е увеличение на пожарите, не мога да кажа, че има такава тенденция. Делът на т.нар умишлени пожари е между 8 и 10 процента от общо възникналите, като от началото на годината са възникнали около стотина пожара, 3600 декара са опожарени."

Кръстев обясни, че в България има три пика на горските пожари - преходът между есента и зимата, между зимата и пролетта и третият е през август.

"Готвим се за най-тежките условия", заяви той.

"Не горят най-често иглолистните гори. В България най-много горят широколистните гори", каза Кръстев. "Над 2/3 от горските пожари идват от земеделски територии. Това е районът, в който има най-много пожари. Поради тази причина в тези райони имаме най-много създадени такива гасачески групи, тоест най-много ресурс отделяме за тях", допълни той.

Кръстев е категоричен, че в държавните горски територии няма оставено и едно парче, върху което да не е възстановена гората.

"Пазете гората. Гората е нещо, което много лесно се унищожава и много трудно се създава", апелира той.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback