България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

София бори трафика с умни светофари, задръстванията са двойно по-малко

Модернизираните кръстовища са 115, стават 160, каза за Bulgaria ON AIR директорът на Центъра за управление на трафика Димитър Петров

08.07.2016 | 07:50 Редактор: Тодор Петров
София бори трафика с умни светофари, задръстванията са двойно по-малко

Трафикът в София до голяма степен вече се регулира с видеонаблюдение, което следи и за нарушители. Как общината се бори със задръстванията и умни ли са умните светофари? Oтговорите на тези въпрости от директора на Центъра за управление на трафика Димитър Петров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Модернизирани са 115 кръстовища, до края на годината те трябва да са 160. Допълнително ще се отпуши трафикът по тези булеварди. Ефектът е видим и много полезен. Изпълнява се почти двойно минималната норма от 30% намаляване на трафика на тези кръстовища", коментира той и обясни как точно действа системата.

"Камерите дават възможност на операторите да въвеждат промени на светофарите дистанционно. Системата работи автоматично и сама взема решения, кога да увеличи зелената светлина или да я намали. Дава се приоритет на градския транспорт и спешните служби. Умните светофари използват данни в реално време за натовареността на трафика."

Димитър Петров посочи, че всяко заснето нарушение бива предавано на МВР, след което се предприемат санкци. Записите се пазят над месец и са в достатъчно добра резолюция.

Шефът на Центъра за управление на трафика в столицата опроверга противниците на системата, според които тя създава допълнителни задръствания.

"Ефектът на всяко кръстовище след модернизацията се изследва. Няма как умните светофари да увеличат задръстванията, хората трябва да свикнат със системата", обясни Димитър Петров и даде пример с облекчения трафик по бул."Симеоновско шосе", Семинарията и бул. "Тодор Александров". 

"Системата работи на всички модернизирани кръстовища. Увеличаваме нейния обхват", гарантира събеседникът на Bulgaria ON AIR.