България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Време за стрес няма, за знания - има!

Как преминава една олимпиада на световно ниво? Младите състезатели по природни науки Виктория Христова и Михаил Пасков пред Bulgaria ON AIR

07.07.2016 | 11:07 Редактор: Луиза Божинова
Време за стрес няма, за знания - има!

Моментът, в който отидеш на олимпиада, моментът, в който кацнеш, веднага те посрещат гидове, завеждат те в хотела, запознаваш се с нови хора, с които имате общи занимания, игри, отборни състезания преди самото състезание и като цяло забравяш тотално за притеснение и напрежение.

Така състезателката по биология Виктория Христова накратко описва как преминава една олимпиада на световно ниво. "Може би като дойде самият ден, когато трябва да правим практиките или теориите, тогава наистина ни се иска да не бъдем там, но олимпиадата е едно наистина прекрасно изживяване", допълва Христова в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR.

По думите на Христова за стрес няма време, а според Михаил Пасков, който е състезател по лингвистика стресът е по време на подготовката, когато човек открива своите пропуски.

"Винаги има и културна програма в едно такова международно състезание. Това е и начин домакините да представят страната си пред огромен брой участници в цял свят", казва в ефир и Алексей Христов, председател на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН).

"Моят интерес към биологията се възроди преди доста години, когато бях 7 клас. Страшно много ме привлече цялото биоразнообразие - животни, растения. С течение на времето интересът ми се премести по-скоро към обвързаните с химия и биология науки, например молекулярна биология и биохимия", споделя Виктория Христова.

А що е то математическа лингвистика?

"Чрез логически методи откриваме логически връзки в езиците. Лингвистиката е наука за езиците, а метаматическа означава, че чрез логически методи се откриват закономерности в език или между езици", поясни Михаил Пасков.

На въпрос как протича един ден непосредствено преди олимпиадата, Виктория Христова отговори: "Идваме сутринта, влизаме в някоя лаборатория, преподавателят казва какво ще правим в съответния ден. Има много практики, теоретични задачи, решаваме тестове."

Алексей Христов каза, че предстоят всички международни олимпиади.

"Това са големите държавни олимпиади. До тях се стига след преминаване на всички регионални състезания в страната. В националните олимпиади има три кръга - градски, общински и национален. Накрая остават най-добрите 10, от който се избират четирима, които представляват България", обяснява председателят на СРООПН.

В момента започва олимпиадата по математика в Китай, а тази по информатика ще се проведе в Русия.

Христов съобщи, че тази година България отново ще бъде домакин на международната олимпиада по астрономия.

"Българските състезатели са много добри по астрономия и по астрофизика, която е най-новата олимпийска дисциплина", посочи той. "Ние предвиждаме публично събитие в центъра на София с част от оборудването, което закупихме за олимпиадата по астрономия", каза още той.

Цялото интервю вижте във видеото: