fallback

БСП ще наложи свой кандидат за президент на останалите леви партии

Иво Инджов от Института за модерна политика и политологът Димитър Ганев с коментар по темата пред Bulgaria ON AIR

06.07.2016 | 08:17 Автор: Тодор Петров

"Ако се стигне до обща лява номинация, тя ще бъде наложена от БСП на партньорите. Другите леви партии нямат алтернатива сами да издигнат своя кандидатура", заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политологът Димитър Ганев в контекста на резултатите от референдума в БСП, на който активистите гласуваха за коалиция на предстоящите президентски избори.

Той изтъкна тласъка в БСП след смяната на Михаил Миков с новия лидер Корнелия Нинова, на базата на който социалистите не могат  да приемат президентска кандидатура от АБВ. 

"Основната цел на Георги Първанов и Ивайло Калфин в едно такова обединение е да имат някакъв тип лидерска позиция. Има натрупано напрежение. Първанов и Калфин са възприемани като предатели. Изключвам подкрепа за двамата, както и за Татяна Дончева. БСП ще търси кандидат от своите редици", обясни политологът.

Иво Инджов от Института за модерна политика очаква разминаване, тъй като според него АБВ натиска и за центристки сили, които да влязат в евентуална коалиция.

"Невинаги обединението носи добър резултат. Важното е, че в лявото липсва гражданска и политическа енергия за промяна. Важно е дали ще успеят да мобилизират избирателите си. Левицата вече много изостава с времето, тепърва трябва да прави обединение, да се прави стратегия и кампания", коментира Инджов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Димитър Ганев преговорите в лявото пространство няма да свършат до 31 юли, а ГЕРБ опитва да скъси кампанията. 

"ГЕРБ разполага с най-силната структура и обществена подкрепа два пъти по-силна от тази на БСП. В рамките на месец и половина ще мобилизират структурите да работят на пълни обороти. Съкращаването на кампанията е в полза на големите партии", добави той.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback