България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бунт на пчеларите, опасни пестициди тровят меда

"Пчелните колонии изчезват, цената на меда ще скочи", каза за Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на пчеларите Михаил Михайлов

05.07.2016 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Бунт на пчеларите, опасни пестициди тровят меда

Вчера имаше пореден протест на пчеларите, според които третирането с препарата цитрол е опасно за хората и животните. Председателят на Съюза на пчеларите у нас Михаил Михайлов гостува в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, където оправда бунта на своите колеги, тъй като според него цитролът е изключително вреден.

"В момента се извършва медосбор и продукцията се замърсява. Пръскането трябва да е забранено. Агенцията по безопасност на храните е решена на всяка цена да го извърши, но е в нарушение. Безпредметно е това, което се прави, защото вече е сезон на цъфтеж. Веществото убива комарите, затова е разрешено", обясни председателят на Съюза на пчеларите.

Той подчерта, че пръскането е започнало преди месец и на места има двукратно третиране, което е породило недоволството на пчеларите в Димитровград. 

"В Гоце Делчев също излязоха на протест и спират излитането на самолети и хеликоптери. Протестът ще продължи и днес. Посъветвах ги да напишат писмо до областна дирекция "Земеделие", за да се спрат тези пръскания", каза още Михаил Михайлов.

Гостът в Сутрешния блок заяви, че данните са категорични, че пчелните колонни у нас изчезват. Има синдром на празния кошер, а първопричина са пестицидите. Михаил Михайлов е на мнение, че трябва да се затворят пчелите да не излизат, за да не бъдат напръскани.

"Пчеларската година не започна добре и се обърнахме към Министерство на земеделието и храните за зимната смъртност и гладуването на пчелите. Поради неблагоприятно време се изгуби акациевата паша", посочи Михаил Михайлов и добави, че безспорно ще има повишаване на цените. 

"Килограм обикновен мед се продава за 10-10,50 лева, а монофлорният мед върви от 11 лева нагоре. Смешни са цените на едро, които са около 4,50 лв за килограм", поясни гостът на телевизията.