fallback

Екипирани и подготвени за опасностите в планината

Винаги трябва да носим връхна дреха, личен превързочен пакет, карта и компас, съветват от Планинската спасителна служба

04.07.2016 | 11:10 Автор: Луиза Божинова

Времето в София е доста горещо, но Витоша е сериозна планина. За съжаление много често туристите я подценяват.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR Илия Джигошев от Планинската спасителна служба (ПСС).

"Характерно за Витоша е, че в горната част има огромни равни пространства без почти никакъв ориентир и в мъгла често се случват изгубвания", посочи той.

Като причини за изгубване Джигошев посочи лошата предварителна подготовка, несъобразяване с прогнозата и с екипировката, както и отклоняването от маршрута.

"Последният сигнал беше от събота за оказване на помощ на паднал алпинист", съобщи той. Джигошев твърди, че случаите на изгубените в планината са различни, понякога хората се обаждат сами, друг път техни близки. "В повечето случаи са само изгубени, но понякога се случва да са и пострадали", казва той.

"Винаги в планината трябва да носим връхна дреха, независимо от продължителността на похода", съветва Джигошев. За кратка разходка не е необходимо, но за нещо по-продължително като изкачване на Черни връх - непременно. Високият тип обувки, които да обхващат глезена, също са задължителни за по-дълъг маршрут, тъй като на много места пътеките са обрасли и има скрити дупки.

"В раницата трябва да има шапка, слънчеви очила, личен превързочен пакет, ръкавици, независимо от сезона, вода, два карабинери и две-три помощни въжета и примки, GPS, нож, осветление, карта и компас, пликове за боклук", изброи Джигошев.

Има и мобилно приложение, чрез което можем да посочим къде точно се намираме, така че по-лесно да ориентираме спасителите да ни помогнат, в случай че сме се изгубили в планината.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback