България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

4 юли за американците е и семеен, и обществен празник

Когато дойдох в България ми беше странно защо имате три национални празника, но след това разбрах, призна Анджела Родел пред Bulgaria ON AIR

04.07.2016 | 10:39 Редактор: Луиза Божинова
4 юли за американците е и семеен, и обществен празник

"4 юли за нас е и семеен, и обществен празник", сподели в предаването "Сутрешен блок" американката Анджела Родел, която живее в София. На тази дата през 1776 година е подписана американската Декларация за независимост, която отбелязва, че 13 колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са "свободни и независими щати". В ефир Родел посочи, че и в България има доста възможности за празнуване, но в САЩ се правят много паради на този ден, "има и много фойерверки."

"Когато дойдох в България ми беше странно защо имате три национални празника, но след като разбрах повече от вашата история, разбирам, че има резон да има няколко празника, които маркират различните етапи на създаването на съвременна България", заяви журналистката и актриса в ефир. По думите й 3 март е първата стъпка към независимостта на България. "За мене е важно да се празнува 3 март", каза Анджела Родел.

По отношение на ожесточената битка на предварителните президентски избори в САЩ, Анджела Родел е категорична, че е демократ и подкрепя бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

"Всъщност бях за Бърни Сандърс, но смятам, че той няма да получи номинация. Но той има много важни позиции, повдигаше доста важни въпроси за несправедливостта на разпределението на богатството в Америка. Той беше важен глас в този дебат", подчерта Родел.

На въпрос опасен ли е Доналд Тръмп за САЩ, тя отговори: "Според мене да, той не е политик, той е непредвидим, казва много неочаквани неща, което е добре, ако играе само за американската публика, но ако стане президент и ще бъде на световната сцена, той не може да каже такива неочаквани неща. Това ще има отражение върху отношенията ни с другите държави."

Според нея Хилари Клинтън като бивш държавен секретар има 100 пъти повече разбиране и опит как да се държи със съюзниците. "Тя може да се справи, вече е доказала, че е умел политик", посочи Анджела Родел.

Цялото интервю вижте във видеото: