fallback

Любка Биаджони: Класическата музика у нас е в криза

Има много по-малко студенти в академиите, залите не са пълни, коментира диригентът пред Bulgaria ON AIR

04.07.2016 | 10:32 Автор: Мария Аладжова

Музикалният жанр у нас е в криза, но това зависи от политическите решения, които често е трудно да се каже дали са правилни или не. Взимат се решения, които не често са в полза на музиката, но това не зависи от музикантите.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR диригентът Любка Биаджони цу Гутенберг.

"Виждам една огромна промяна, виждам, че има много по-малко студенти в академиите, виждам, че залите не са пълни. Много е сериозно положението", констатира тя.

"От една страна не трябва да се очаква, че само държавата ще помага. Сега и в Германия държавата не може да се грижи за всичко", коментира Биаджони, която от години живее в Германия със съпруга си Енох цу Гутенберг и двете им деца. 

Според нея проблемът с кризата в класическия музикален департамент може да бъде решен с подбирането на подходящи ръководители на иснтитуциите, които са опълномощени да взимат важните решения в културата.

На 17 септември предстои съвместен концерт на Маестра Биаджони и Найджъл Кенеди в София. Диригентът сподели, че е изключително щастлива да работи с български музиканти, които по думите ѝ по нищо не остъпват от колегите им в световен мащаб. 

"Радвам се, че имаме възможност да представим нашите музиканти, които живеят тук и дава сигнал, че и в България има много хубави музиканти и едно високо ниво на култура. Важно да се покаже, че тези български музиканти са на европейско ниво", подчерта Биаджони.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback