fallback

Европа ще пострада повече от Великобритания, заяви Кирил Маричков

Най-големият печеливш от Брекзит е Владимир Путин, коментира певецът пред Bulgaria ON AIR

01.07.2016 | 09:24 Автор: Луиза Божинова

Всички много ще пострадат от Брекзит и все пак Европа ще пострада повече от Великобритания.

Това прогнозира Кирил Маричков относно съдбата на Европа след референдума във Великобритания за напускането на страната от Европейския съюз (ЕС).

"Брутният вътрешен продукт на Великобритания е 45 пъти по-голям от този на България. 87% от този продукт е от Великобритания, 8% от Шотландия и 2% от Северна Ирландия. И без тези две държави тя е пак по-голяма от тази на Италия, Бразилия и Русия", посочи Маричков в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Аз съм съгласен изцяло с написаното от френския посланик, че най-големият печеливш от това е Владимир Путин, тоест интересите на Русия. Путин има интерес от слаб и разединен ЕС", подчерта певецът. "Това, с което пък не съм съгласен е, че веднага се появиха едни тъврдения, че едва ли не Борис Джонсън е бил човек на Путин и че цялата работа е организирал той. Абсолютно не е вярно", допълни той.

"ЕС е велика идея. Не само, че заради това няма войни толкова години. Но ЕС трябва да бъде различен", посочи Кирил Маричков. Според него в Съюза има подмолни течения, ужасяваща демокрация и вторачване в дреболии в отделните страни.

На въпрос кой бута европейската цялост, Маричков заяви, че това е и от двете страни. По думите му Европа категорично трябва да се промени. "Отделните щати в САЩ имат повече права и разлики в законите, отколкото в Европа", каза той. "Европа трябва да се стегне, да престане да се занимава с регулации и с набъркване в суверенитета на всяка отделна държава, да се убедини и да се споразумее с Великобритания, не за сметка на някоя малка държава като нас", настоя Маричков.

За Брекзит той посочи, че това е твърде лоша новина, както за Великобритания, така и за ЕС.

"Хората много повърхностно разсъждават върху тази тема", смята музикантът. "На практика консервативната партия на Великобритания, най-антипутиновската партия в Европа, всъщност гласува за интересите на Путин", заключи той.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback