fallback

Животът в Истанбул след атентата

Появиха се имена, спрягани като евентуални терористи, съобщи специалният пратеник на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров

01.07.2016 | 08:05 Автор: Луиза Божинова

Започва да се разплита мистерията около огромната трагедия, която преживя Истанбул. На преден план се появиха няколко имена, които се спрягат като евентуални терористи камикадзета, които са виновни за атентата на международното летище "Ататюрк", при който загинаха 42 души.

Първото име е Ахмед Чатаев – чеченец, роден през 1980 година и обявен за издирване от 2008 година. Българската следа в случая се появява години преди това. Чатаев опитва да премине българо-турската граница и именно там е заловен от българските власти. Повдигнати са му редица обвинения и в други държави, основно срещу организиране на престъпна група и склоняване на лица за участие в такава.

И още едно име, което излиза на преден план - Осман, който според турските медии е пристигнал в Турция през 2015 година. И за двамата се твърди, че са част от терористичната групировка "Ислямска държава".

Тази информация обаче не е официално потвърдена от правителството в Турция, тя е на ниво медии и на ниво получени свидетелски показания.

Две са водещите теми в турската преса: Терорът, който преживя Истанбул и официалното откриване на четвъртия по големина въжен мост в света.

"Най-лесно е да се критикуват терористите, но трябва да се замислим от какво идва това. Кой със здрав мозък може да постави бомба и да убива невинни хора? В Турция сега, преди в Белгия и Франция, не се знае утре къде ще бъде този тероризъм", изрази мнение Наджи Шансой пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се анализират причините защо идва този тероризъм. "Той е идиотизъм, не тероризъм", заключи Шансой.

Очаквайте видео!

fallback
Още от България сутрин
fallback