България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дигитални джебчии фалшифицират карти за градския транспорт

Измамата става чрез мобиле ПОС терминал, който работи с интернет сигнал

30.06.2016 | 10:17 Редактор: Мария Аладжова
Дигитални джебчии фалшифицират карти за градския транспорт

Дигитални джебчии източват дебитни и кредитни карти от нищо неподозиращи граждани. За това сигнализира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Надя Петрова от отдел "Икономическа полиция” при Главна дирекция „Криминална полиция".

Измамата става чрез ПОС терминал, който работи с интернет сигнал, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството е 15 сантиметра.

ПОС терминалът струва  в порядъка между 500 и 800 долара, разказа Надя Петрова. Максималната сума, която може да бъде открадната е 25 лева. Именно затова често потърпевшите решават да прежалят малката сума и да не сигнализират за кражбата в полицията. 

Интересното е, че новият метод за измама вече се използва и за фалшифициране на картите за градския транспорт - тенденция, която се е засилила след като цената на билетите скочи до 1,60 лв.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
pavkata.1988@abv.bg
преди 8 години
Както виждам на снимките които показахте тези устройства могат да се поставят и карти с чипове. Така иобикновенитетърговци могат "да се възползват" от своите клиенти и да изпратят сумата в свята сметка без да бъдат отчетени вНАП. Устройството пак щеиздадефискален бон но цялата сума ще си остане за търговеца. Единствено ако клиента реши да върнепродуктаасобственикане желае да мувъзстановисумата и потърпевшия съобщи вНаптогава може да се разбере че този търговец използва такова устройство. Сигнализирай за неуместен коментар