България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-голямо престъпление от атентат? Невежеството на един народ

Владеенето на поне два езика и компютърна грамотност, е базисно условие, каза писателят Петър Стоянович пред Bulgaria ON AIR

29.06.2016 | 10:44
По-голямо престъпление от атентат? Невежеството на един народ

Според писателя Петър Стоянович новини, свързани с атентати, трябва да се възприемат по-хладно и по-професионално. 

"Атентатът е нещо, което отдавна съпътства нашите дни", заяви Стоянович в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му органите на реда си вършат достатъчно добре работата. "Има голям напредък в стопирането на тази адска машина, която се движи навсякъде в Европа", каза гостът.

Писателят посочи, че няма нация или част от човечеството, което да се е родило, знаейки как да се държи. "Това е много дълъг и ясен процес, със строго определени норми, по които се възпитава младото поколение, след това се образова и после влиза в един цивилизационен калъп. Част от културата, част от доброто възпитание и поведение, се налага", категоричен е Стоянович.

Спорeд него, след комунистическия режим, демокрацията е изродена в "абсолютна свободия". "Загубихме ценностите си в провала на системата, в  която живеем", посочи гостът. 

От разговора в студиото стана ясно, че в днешния свят, нашите деца трябва да знаят езици, компютри, за да се "продадеш" на милионния пазар, където се съревноваваш с хора от цял свят. 

"Владеенето на поне два езика и компютърна грамотност, е нещо което задължително трябва да се постигне, защото това е базисно", категоричен е писателят.

По думите му, класическото образование е важно, но в цялата хуманитаристика има ясен и отчетен отлив на хора, които искат да се обучават по история или филологии. Причината била, че това не им носи дивиденти. "Децата трябва да знаят защо ще учат нещо. Въпрос, на които хората в тази учебна възраст, все още не могат да си отговорят", посочи гостът.

"Вярвам в науката и образованието, но дали те ще победят в България, съм скептичен", сподели Петър Стоянович. Той каза още, че системата трябва да се подпомага, иначе бъдещето на България е в ръцете на едни невежи, безпросветни и най- вече незаинтересовани хора, което е едно престъпление, много по-голямо от всеки един отделен атентат. "Това е престъпление към всички поколения", допълни гостът.