fallback

Страх, ужас и несигурност: Какъв е план Б след атентата?

"Турция става заложник на тероризма", посочи Мехмед Юмер в Сутрешния блок на Bulgaria ON AI

29.06.2016 | 10:13

Специалисти анализират как е извършен атентатът. "Говорим за висока степен на организация и координация, с няколко извършители. Първоначалната версия на турските власти сочи към Ислямска държава", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR международният анализатор Мариян Карагьозов. 

Мехмед Юмер добави, че турските анализатори съобщават за зачестяване на акциите от страна на "вълци единаци" или "малки клетки", които са създадени с цел трудно проследяване и трудна връзка с поръчителите. Според него, атентатът на летището има една главна цел и тя е да покаже, че Турция става заложник на тероризма.

По думите на Карагьозов обаче "всеки атентат има политически цели и преследва определена мисия". Той обясни, че щом целта е била международен вътрешен терминал, това може да се разтълкува като удар срещу туристическата индустрия на Турция, защото много хора са заети в нея и приходите са значими. 

Според историка проф. Нина Дюлгерова, това е един много по-сложен и много векторен сценарий, който е свързан с няколко основни акцента- страх, ужас, несигурност. "Ние сме подложени на това от една седмица заради Brexit и от всичко, което се изговори, се оказа, че няма план Б", каза проф. Дюлгерова. Тя допълни, че докато в ЕС се коментира дали да има или няма въобще ЕС, паралелно се случиха и други много важни неща, което не трябва да бъдат подминати, защото те са част от голямата схема "Европа- Евразия- Близкият Изток."

"За първи път видях морал в международните отношения. Израел се извини на Турция за убитите турски войници преди 6 години. Ердоган също се извини, макар и с писмо. Тоест имаме две извинения на две ключови държави към трета световна сила", каза историка.

Според нея всичко това не е случайно. Тя смята, че договорът за военни сделки между Путин и Пекин, говори за засилване на азиатския вектор. По думите й паралелният атентат в центъра на Истанбул много преднамерено и ярко показва, че "ние" сме там. Въпросът е кои са тези "ние". 

Проф. Дюлгерова каза, че Турция тръгна към Русия едва когато си затопли отношенията с Израел. "Израел е една от ключовите държави в този тесен Близък Изток. Русия е даденост, без която нищо не може да се случи там", категоричен е историкът. Тя посочи, че Израел и Турция са решили много бързо разногласията, както и бързо се реше ситуацията между Турция и Русия. 

По нейните думи Турция е загубила милиарди долари заради наложените санкции от Русия. Относно атентата снощи Дюлгерова каза, че летището е представителна извадка на турския бизнес по всяка едно отношение.

Карагьозов допълни още, че думите на Йълдъръм "повече приятели, по-малко врагове", са показали ясен курс за затопляне на отношенията. Той каза, че отношенията на Турция с Израел винаги са имали един икономически аспект, който се е развивал добре, независимо от политическите проблеми. По отношение на турско-руските въпроси, Карагьозов сподели, че от руска страна са били поставени три условия- за изплащане компенсация за сваления самолет, търсене на виновника за убийството на пилота и въпросното извинение. "В момента само един от елементите е изпълнен.", категоричен е гостът. По думите му все още отношенията между двете страни не са изцяло възстановени. 

Според Юмер в Турция се забелязва връщане към политиката "мир в страната, мир в света". "Имаме преразглеждане на отношенията с всички съседи, включително и с Египет.", допълни той. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback