fallback

Състоянието на недвижимия пазар у нас

"Всяко едно шоково събитие има влияние върху него", каза Йордан Петров пред Bulgaria ON AIR

29.06.2016 | 08:35

"Всяко едно шоково събитие има влияние върху недвижимия пазар у нас", каза в Сутрешния блок представителят на Националното сдружение на недвижимите имоти Йордан Петров. По думите му, ако Великобритания не напусне ЕС, ще спрат огромните загуби на фондовете пазари, които се случиха неочаквано тези дни. Той смята обаче ако Великобритания излезе от европейското семейство, това ще повлияе на английския пазар. "Той ще понижи оборота си с около 20%", допълни гостът.

Според мениджъра на агенция за недвижими имоти у нас Красимир Миланов, напускането на Великобритания няма да повлияе на пазара на България. "Много английски семейства закупиха имоти тук, но дялът им не е определящ за пазара. В една дългосрочна перспектива ще видим накъде ще тръгнат нещата", смята Миланов.

Според Петров скок на имотите в България не се очаква. Той счита, че нивата са и без друго високи. Намаляването на цените е дългосрочен процес, според госта, и зависи от много фактори.

"Когато в центъра на една система, определящите елементи се разместват, амплитудата на крайните елементи е доста голяма. Ако Великобритания напусне Общността, очаквам намаляване на средствата към страната ни.", посочи Петров. Според него няма как да се начертаят точни параметри, а само да се разсъждава хипотетично.

От своя страна Миланов посочи, че българите търсят ново строителство." Младите хора купуват с ипотечни кредите. Това за тях е дългосрочна инвестиция. Търсенето е в централните локации на градовете.", категоричен е мениджърът.  Той уточни, че вече не се търсят имоти в затворените комплекси. От разговора стана ясно , че имотите в центъра са атрактивни, защото цените не са се вдигнали, както са в новото строителство. 

Миланов допълни, че старото строителство се търси от хора с възможности, които могат да го ремонтират. "Удобството да живееш в центъра на столицата, не е без значение", каза още той.

Според Петров пък от Brexit може да извлечем и ползи. "Доста наши сънародници ще се върнат, които са живели по друг начин и имат друг поглед към обществото. Те вероятно ще раздвижат пазара на имоти, защото ще наемат и ще купуват имоти.", обясни Петров. По думите му България може да се превърне в привлекателна дестинация за английския купувач, който през последните години отсъства от нашата класация. 

"Туристическият първопоток ще бъде изместен заради атентата в Турция", посочи Миланов. Според него българските граждани в Турция едва ли ще търсят имоти в България. 

Петров уточни, че Турция е стабилна държава и ще се справи с проблемите. Той допълни, че "ЕС е най- доброто нещо, което се е случвало на България през последните години". Според него България трябва да се стреми към вътрешните структури на Общността.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback