България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Джаз фестивал завладява София през юли

Организаторът Петър Димитров и музикантът Васил Спасов разказват за събитието в студиото на Bulgaria ON AIR

28.06.2016 | 10:58 Редактор: Тодор Петров
Джаз фестивал завладява София през юли

В първите три дни на юли за шеста поредна година ще се проведе фестивалът A to JazZ. Място на събитието отново ще бъде Южен парк 2 зад басейна "Спартак" в София.

Един от организаторите на събитието Петър Димитров гостува в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, за да разкаже повече за предстоящия джаз фестивал.

"Тридневно цялостно преживяване очаква всички гости на фестивала. Ще има страхотна музика, а зад сцената е символът на София Витоша. Гостува ни Даян Рийвс, която е носителка на 5 награди "Грами", квартетът на Бренфорд и много други специални изпълнители. Не е толкова трудно да навием тези хора да дойдат. Когато работиш професионално, нямаш особени грижи", разказа Петър Димитров.

Той добави, че организаторите са поканили само авторски проекти, а участие ще вземе и група "Акага". 

"Даваме сцена, както на най-утвърдените музиканти, така и на младите. Много е важно да възпитаваме млада аудитория. Предвиждаме и детски музикални работилници", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Участие във фестивала ще вземат и Funкallero, а маестро Васил Спасов изрази задоволството си от този факт е студиото на телевизията.

"За мен е чест да участвам в този фестивал, получава се нещо много красиво. Джазът е свободна музика. Това е събитие, на което хората могат да дойдат безплатно. Funкallero съчетава различни стилове. Музиката ни събира и се палим взаимно", каза музикантът.

Петър Димитров подчерта, че джазът е възприеман по два криви начина - първият е, че един свири, а други му пречи. 

"Другото погрешно мнение е, че е много елитарно и свързано с лимузини и червени килими. Джазът е музика на баровете, забавата, пристанищата и някои пороци. Джазът не може да събира 200 000 човека на стадион, но не е и нужно. Миналата година достигнахме до 20 000 посетители на фестивала. Публиката търси музиката, но и самото преживяване", коментира още той.