България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Езиковите и математическите гимназии са най-желани

Най-харесваните паралелки: С английски и с испански език

28.06.2016 | 08:12 Редактор: Луиза Божинова
Езиковите и математическите гимназии са най-желани

Въпреки рекордно ниските резултати на тазгодишното външно оценяване след 7-ми клас, балът за влизането в елитните гимназии се запазва. И тази година най-желани са езиковите и математическите гимназии, най-исканите паралелки са тези с английски и испански език.

"Трябва да има една по-различна политика по отношение на значимостта на професионалното образование и такава в момента се случва, има. За една или две години родителите или учениците няма да се убедят, че е добре да имат някаква професия, която да е основна стъпка за тяхната професионална реализация", заяви директорът на II Английска гимназия Емилия Лазарова пред Bulgaria ON AIR.

"Ние имаме 3 паралелки с изучаван втори език испански, три с втори език немски и една руски. Но разликата по бал между тях не е много голяма", посочи тя.

Лазарова споделя, че традиционно от две години най-желана е паралелката с изучаване на английски, немски и математика. Паралелката е на трето място в София по брой желания - 1703 ученици са пожелали да бъдат в нея. Само 26 ученика обаче ще успеят да влязат от всичките 183-ма класирани.

"Балът за влизане в тези паралелки е различен. Общо взето се колебае между 32.800 основно до 34.822 - това е най-високият бал. Най-ниският минимален бал е на момче и е 31.714. Разликата с  минималния бал на момиче е повече от една единица", каза още Лазарова.

По думите й изборът на гимназия е избор на учениците и родителите. Директорът на II Английска гимназия  отдава засиленият интерес основно на възможността да се усвоят чужди езици, които могат да служат и за по-нататъшна професионална реализация.

"Много рядко някой следва филология след завършване на средното си образование. Обикновено една голяма част от нашите ученици, между 35-40%, кандидатстват в чужбина за бакалавърска степен, други пък след това за магистърска степен, така че доброто усвояване не на един, а на два езика е задължително за едно добро обучение и бъдеще на младите хора", посочи Емилия Лазарова.

В рамките на първо класиране са класирани над 6000 деца. 219 са тези, които не са успели да се класират. За сметка на това обаче свободните места в гимназиите са повече - 267. И тази година, поради слаб интерес, се закриват паралелки. В София - 19. От днес започва записването в гимназиите.

Очаквайте видео!