fallback

Brexit като карикатура: България не е самотна в полето на глупостта

Обидно е да се говори за слабо българско кино без да се прави аналог с държавата, каза за Bulgaria ON AIR художникът Анри Кулев

27.06.2016 | 10:20 Автор: Тодор Петров

Художникът Анри Кулев гостува в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, където коментира образа на Brexit през очите на карикатурата. Той засегна и темата с българската анимация в контекста на детския филм "Пук".

"Самите англичани не знаят какво точно се случва. Човечеството е прекалено голямо, за да се съсредоточим само в една точка. Нищо страшно няма, нека излязат англичаните от ЕС. Опитите за нов референдум са абсурд. Ситуацията е илюстрация, че в полето на глупостта България не е самотна", каза Анри Кулев.

Според него "единността е еманация на фалша и всичко е едно чудовищно фалшименто". 

"Прокрадват се обидни и нахални български коментари, как старите съсипват бъдещето на младите. Дайте шанс на възрастното поколение във Великобритания, нали това е демокрацията. Нека оставим Англия на Англия", призова карикатуристът.

Анри Кулев добави, че анимацията "Пук" вече е показана в софийските и варненските кина. Той е на мнение, че много малко хора се занимават с българска анимация, но не се чувства обиден от този факт. 

"Обидно е, когато се говори, че българското кино се определя като слабо, а не се прави аналог с държавата. Цяло щястие е, че "Пук" се случи. Надеждите ни са, че с добрината си тези филми биха внесли яснота в детския живот. Да се мисли за комерсиален успех е смешно", разясни творецът.

Той добави, че Националният филмов център трябва да бъде поддържан от Министерство на културата, тъй като това е негово задължение. Въпреки това подкрепата никога не е достатъчна. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback