България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Настояват за оставки след трагедията с удавените деца в река Янтра

"Ще направя това световен проблем", закани се пред Bulgaria ON AIR председателят на Националното сдружение на сираците Слави Михайлов

22.06.2016 | 08:30 Редактор: Тодор Петров
Настояват за оставки след трагедията с удавените деца в река Янтра

Миналата седмица две деца на 15 години от Дома за лишени от родителски грижи "Пеньо и Мария Велкови" се удавиха в река Янтра във Велико Търново. Поискани бяха оставките на хора от институрциите, за които настоява и председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов. Той бе гост в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, за да разясни ситуацията.

"На директора Ганка Григорова за трети път й искам оставката, но тя пак обяви, че няма да я подаде. Категорично има проблеми в дома. Ще направя това световен проблем, защото не може да продължава повече. Родителите ще съдят институциите. Директорката им е звъняла да подписват декларации, че няма да завеждат дела. Нямам доверие на общината, тя не същестува като институция", разказа Слави Михайлов.

Гостът е категоричен, че двете починали деца не са подписали протоколи, че са отговорни за своето поведение. Той посочи, че останалите им връстници са избягали без придружител, за да присъстват на погребението.

"Никой не пое разноските за погребението. Обадиха се на родителите да отидат в моргата да разпознаят телата и да си ги вземат", възмути се гостът в студиото на Сутрешния блок и подчерта, че домът няма да бъде закрит от 1 юли, както се твърди. 

"Децата ще бъдат настанени в център за настаняване от семеен топ, който е в същата сграда", посочи Михайлов и даде примери за част от многобройните според него нарушения в дома:

"Миналата година подадох сигнал за това, как възпитател кани момиче в стаята след 22:00 часа и го опипва, но оставки не последваха. През октомври миналата година 18-годишният Иво Николов бе изгонен, защото е пълнолетен гражданин. Съдебните решения са винаги до пълнолетие, но след това лицето може да избира дали да остане в тази институция."