България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Системното увеличаване на заплатите - най-голямата грижа на учителите

Ще бъдат ли все пак вдигнати учителските заплати от 1 януари? Коментар в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

21.06.2016 | 09:44 Редактор: Мария Аладжова
Системното увеличаване на заплатите - най-голямата грижа на учителите

Не смятам, че учителите ще останат излъгани. Меглена Кунева каза, че ще се стремим, ще се борим за увеличение на заплатите и това е правилно, все още предстои да се гледа бюджета. Приоритет е постоянното нарастване на средствата за образование.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Борислав Великов от Реформаторския блок относно широко дебатираната дискусия дали все пак ще има увеличение на учителските заплати от 1 януари или не.

По същата тема в студиото бяха бившният министър на образованието Тодор Танев и Иван Стоянов, който е учител по география.

"Записано е, че образованието е национален приоритет. Аз съм оптимист, че такова увеличение ще има, нашите учители го заслужават", увери Великов като подчерта, че увеличение на заплатите от догодина ще има заради добрата работа на правителството и високата събираемост на данъци и такси.

"Доколкото помня г-жа Kунева каза, че ще се работи за увеличаване, но дали ще се увеличат и с колко ще видим през януари", коментира от своя страна Иван Стоянов. Според него увеличението на заплатите с 10% или по-малко не е толкова значително.

А според бившия образователен министър Тодор Танев все още рано да се говори за каквато и да е конкретна промяна на учителските заплати: "Всеки политик знае, че в момента не се пише бюджет, той се започва сега. Пише се септември. Казването му сега в цифри от обигран политик означава нещо", настоя той.

Танев не изключи вероятността създалата се ситуация да е игра на "доброто и лошото ченге - не искаме, но някой не го дава".

По мнението му проблемът е не дали ще има увеличение на учителските възнаграждения, а дали това ще се случва системно.

Според бившния образователен министър учителите не се притесняват толкова от конкретния казус, колкото от липсата на спокойствието, че всяка година парите за образование ще се увеличават.   

Запитан как ще коментира работата на МОН четири месеца след оставката му след широкия медиен дебат за учебните програми, Танев отговори:

"Има много голяма публичност в това, което се прави. Медиите са странно много спокойни по всеки един въпрос, включително и за изтичане на информация от матурите. Това е хубаво за системата - че има спокойствие."

Според него в момента не се наблюдават съществени промени и се работи по проекти, готови от 2013 година.

"Всеки един човек, който е на това място (на министерското - бел. ред.), каквото направи, резултатите му ще дойдат в министерстването на съвсем друг човек след години", заключи той.