България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Делегираният бюджет ли държи децата в дома в село Дрен?

Според отец Рафаил реинтеграцията на децата в центъра от семеен тип не е сред приоритетите на ръководството

21.06.2016 | 09:00 Редактор: Мария Аладжова
Делегираният бюджет ли държи децата в дома в село Дрен?

Какво се случва под покрива на центъра за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен?

По темата в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR говори отец Рафаил, игумен на Кладнишкия манастир, който работи с децата от центъра.

Целта на центъра за реинтеграция на децата е те да бъдат върнати отново при семействата си след престой в подобни учреждения - нещо, което се случва изключително рядко и при подходящите условия от страна на семействата, отбеляза отец Рафаил.

Според него обаче реинтеграцията е рядко явление и поради факта, че не била сред приоритетите на ръководството на учреждението:

"Очевидно е, че това не се харесва нито на отдел "Закрила на детето" към Община Радомир, нито пък на сегашното ръководство на дома", заяви той.

Причината според него е, че на децата се гледало като на делегиран бюджет, а оттам и интересът те да напускат дома се губел.

Рафаил дори обяви, че най-фрапантният случай в дома в Радомир е целенасочено малтретиране на дете от страна на социален работник. Случаят бил стигнал и до омбудсман.

Твърденията му бяха отречени от Светла Филева, която е главен инспектор в Държавната агенция за закрила на детето.

Тя заяви, че при направените проверки наистина са били регистрирани пропуски в управлението на дома и социалното подпомагане за реинтеграция. Сред установените нарушения са пропуски в проучването на семействата и възможностите им за подкрепа на децата. 

Филева обаче беше категорична, че обвиненията за целенасочено оставяне на децата в дома с цел получаване на делегиран бюджет, не са доказани. Тя също така отрече да са били регистрирани данни за действия срещу тях, уронващи личното им достойнство.