България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Съби Събев: Няма решение за създаване на флотилия, става въпрос за военни учения

Говорено е за засилване на ученията между България и Румъния, коментира той пред Bulgaria ON AIR

17.06.2016 | 08:50 Редактор: Мария Аладжова
Ген. Съби Събев: Няма решение за създаване на флотилия, става въпрос за военни учения

"Никой определено не е взел решение, че в Черно море ще се създава флотилия. Говорено е за засилване на военните учения между трите страни и съвсем нормално е те да тренират съвместно."

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR екс представителят на България в НАТО ген. Съби Събев по повод появилата се вчера информация, че България и Румъния ще участват в общ натовски фронт срещу Русия в Черно море.

Генералът подчерта, че в случай на такова развитие, най-напред решението трябва да бъде взето по каналния ред, а именно - от НАТО. Вчера румънската страна настоя, че информацията е била интерпретирана грешно и всъщност става въпрос за военно учение между България и Румъния.

Събев беше категоричен, че такова учение е необходимо заради военната сила на Русия в Черно море: "Ако държавите членки на НАТО преценят, че в черноморския регион нарастват заплахите, винаги може да се оргаизира подобна инициатива", коментира той.

"Черноморскоте държави са загрижени заради военния дисбаланс, който е създаден в Черно море", продължи Събев.

Той сподели мнението си, че едва ли ще се стигне до военен конфликт, с оглед и на това, че и НАТО, и Русия не търсят военна конфронтация.

Темата за Турция и бежанците също не остана встрани. Вчера премиерът съобщи, че България е получила 200 отказа за връщане на мигранти в Турция. 

"Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем”, заяви вчера Борисов пред журналисти.

Според главния редактор на в-к "Заман" Мехмед Юмер, конкретният случай е по-скоро послание на Турция към ЕС:

"Турция преустанови действието на това споразумение, когато Бундестагът гласува резолюцията за арменския геноцид. Не е нещо ново за мен. Турция се беше обнадеждила. И понеже ЕС отложи решението за отпадането на визите наесен, това накара Турция да преустанови действието за реадмисия на бежанците", коментира Юмер.

Според него по този начин президентът Реджеп Ердоган иска да накара ЕС да бъде "по-сговорчив". Журналистът прогнозира, че следващата стъпка на Анкара ще бъде сближаване с Русия след като миналата година отношенията между двете държави взеха неочакван обрат след свалянето на руския бомбардировач от турските ВВС.