България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Славчо Атанасов: Искам парите за култура да станат 280 млн. лева

Председателят на Комисията по култура обяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че ще бори лобистките интереси в музикалния бизнес

17.06.2016 | 08:38 Редактор: Тодор Петров
Славчо Атанасов: Искам парите за култура да станат 280 млн. лева

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов наследи своят съпартийка Полина Карастоянова на поста председателят на Комисията по култура и медии в парламента. Той бе гост в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, където даде заявка, че ще се бори с лобитата в културните среди и ще опита да увеличи двойно държавните пари в тази сфера.

"С Полина Карастоянова сме работили добре, отношенията ни остават добри. Когато стават смени, остава горчивина, но решението на партията ни беше единодушно. Предизвикателството е много голямо, наследявам най-красивата и важна сфера на общественото развитие. За величието на държавите се съди по тяхната култура. Военната мощ днес я има, утре я няма", коментира Славчо Атанасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели още, че авторските права в музикалния бизнес са горещият картоф. Атанасов призна за наличието на сблъсъци между много сериозни лобита.

"Има лобистка и кулоарна битка, народните представители защитават различни позиции. Моята прогноза е, че нещата ще се решат с гласуване в пленарна зала. Въпросът е лобитата да работят за националния интерес, а той е колективната потребност на нацията", посочи Славчо Атанасов.

Той обяви, че вече е направил няколко срещи с културните общности и направените изводи са "много печални". Творците са му споделили, че искат частично падане на ДДС. 

"Сума от едва 0,51% от брутния вътрешен продукт се дава за култура - 140 млн. лева. Искам отделените пари да станат 280 млн. лева. Симеон Дянков нямаше такова отношение към културата и от 2% ги свали на 0,5%. Предвиждам срещи със сегашния министър, за да говорим по този въпрос", добави новият председател на Комисията по култура и медии.

Славчо Атанасов призова за обединение на патриотичните формации и за обща президентска кандидатура.

"Задължително трябва да се обединим. Волен Сидеров е допускал грешки, всички го правим. Всеки човек има своите негативни черти, но истината е, че нашите симпатизанти искат това обединение и да излезем с обща президентска кандидатура", каза още Атанасов.