България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стабилно е състоянието на отровените с гъби, но са възможни усложнения

Възможни са чернодробни усложнения, а понякога и зрителни, заяви проф. д-р Ивайло Търнев за Bulgaria ON AIR

16.06.2016 | 10:38 Редактор: Ирина Георгиева
Стабилно е състоянието на отровените с гъби, но са възможни усложнения

Трима души са настанени в болница заради консумация на отровни гъби. Партидата вече е иззета от магазинната мрежа, но стана ясно, че по-голямата част от нея е била изкупена.

Екип на Bulgaria ON AIR посети една от болниците, където са настанени жена и нейния баща след натравянето с гъби.

"Стабилизирано е състоянието на пациентите. Първият пациент, който беше приет в понеделник беше в доста тежко състояние - с нарушение в съзнанието, с обърканост, дезориентация, халюцинация. Подобни оплаквания впоследствие се развиха и при неговата дъщеря, но след започнатото лечение състоянието е стабилизирано и тази остра общомозъчна симптоматика отзвуча. Сега ще ги наблюдаваме за по-късни усложнения след детоксикацията", коментира проф. д-р Ивайло Търнев от неврологичната клиника на УМБАЛ "Александровска".

Третият член от семейството, който е консумирал повече от храната, е развил по-тежка симптоматика и в момента е приет "Токсикологията" на Пирогов, добави проф. д-р Търнев.

Пациентите са яли от гъбите в събота, а първият пациент е приет в понеделник следобед, уточни той. По думите му получили са оплакванията още в неделя, а първият е доста възрастен - 80-годишен и с доста придружаващи заболявания - хронично-мозъчно съдова болест, с бъбречна недостатъчност и така че не е изненада, че интоксикационните прояви са се появили първи при него.

Няма официален резултат от токсикологичния анализ и когато го получим, разберем по-точно типа на интоксикацията, тогава ще имаме по-ясна прогноза, посочи още проф. д-р Търнев. По думите му възможни са чернодробни усложнения, а понякога и зрителни.

Независимо, че тази общомозъчна симптоматика е отзвучала, все още има рискове за тези пациенти, поясни проф. д-р Търнев.