България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За първи път българи изкачиха връх Серо Торе и то по изцяло нов маршрут

С времето в Патагония не трябва да се прави компромис, обясниха Виктор Варошкин, Мартин Маровски и Руслан Вакрилов

14.06.2016 | 10:29 Редактор: Ирина Георгиева
За първи път българи изкачиха връх Серо Торе и то по изцяло нов маршрут

Патагония е труднодостъпна, времето е доста сурово, ветровито, а отрязъците на слънце са доста кратки - тогава трябва да се случат и изкачванията там. Това коментираха Виктор Варошкин, Мартин Маровски и Руслан Вакрилов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Именно те станаха и първите българи покорили върха Серо Торе (3128м).

"Те са трудни за изкачване, защото са скални, без никаква възможност за лесно изкачване, тоест навсякъде са едни скални отвесни стени. Вече съчетани с местната метеорология и климат нещата стават свирепи", обясни Маровски.

Варошкин добави, че те не са избрали маршрут, по който да покорят върха, а са си направили такъв - изцяло български.

"Стената е с деривация около 500 метра, а маршрутът около 540 вертикални метра. Говорим за абсолютен гранитен вертикал, доста взискателно катерене, както технически, така и психически", поясни още той.

"Психическата подготовка се оказа много важна, защото последно тренировките с екипировка и техническото катерене, се оказа, че ние трябва да сме подготвени затова да можем да устоим на предизвикателството чакане - чакане на време, чакане на слънчев прозорец. Декември чакахме цял месец в чакане", добави Вакрилов.

С времето в Патагония не трябва да се прави компромис, подчерта Вакрилов."Чака се хубаво време и ако нямаш търпение, няма да ти се получи."

Съвсем скоро ще бъде факт изложбата след експедицията, а ранна есен и филмът, обеща Вакрилов.

За това лято алпинистите са планирали да изкачат Алпите, но казват, че един ден задължително ще се върнат и в Патагония.