fallback

Какви опасности крият климатиците?

Много е важно накъде ще е насочена студената струя на климатика, обясни д-р София Ангелова за Bulgaria ON AIR

14.06.2016 | 08:26 Автор: Ирина Георгиева

Климатикът е добър приятел, но и много лош враг за човешкия организъм тогава, когато не го използваме, както трябва. Това обясни пулмологът д-р София Ангелова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й разликата между температурата в помещението и външната не трябва да е повече от 10 градуса.

Температурната разлика се отразява стресово върху човешкия организъм, посочи д-р Ангелова.

"Особено на пациентите със сърдечно съдови заболявания, тъй като кръвоносните съдове променят своя тонус от топло към студено. Представете си, че в стаята е 18 градуса, а навън е 40 градуса. Ако излезете или влезете от топлото на студеното се получава така наречената климатична треска. От друга страна се създават условия за промяна на кръвното налягане точно поради промяна на тонуса на кръвоносните съдове", добави тя.

Много е важно накъде ще е насочена студената струя на климатика, подчерта още пулмологът.

"Ако тя е към работното място, където човек преседява около 8 часа, тогава е много опасно, защото може да доведе до схващания, болки по мускулите, ставите и човек да не се чувства комфортно на работното си място. Може да доведе до простуда, кихане, дразнене в гърлото, хрема", обясни още тя.

По думите й особено опасно е непрекъснатата работа на климатик, особено в помещения, където няма прозорци.

"Климатиците притежават филтри. В тези филтри се съдържат бактерии, вируси, гъби, алергени, които обичат топлата среда. Тогава, когато се завихри въздухът при пускане на климатика, всичките тези частици започват да се вихрят във въздуха и се инхалират в хората, които са в затвореното помещение. Те могат да доведат до пневмонии, легионелоза, а при хората с астма - задух", заяви още д-р Ангелова.

Д-р Ангелова посъветва климатиците да се използват разумно и да не се позволява разлика между вътрешната и външната температура от повече от 10 градуса. Толерантност на работното място и да се проветрява, добави още тя.

fallback
Още от България сутрин
fallback