България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От АБВ очакват позицията на БСП спрямо тях: Техният ориентир как да продължат

Все още АБВ няма да излъчи кандидат за президентския стол, а иска диалог с БСП, посочи Мариана Тодорова

13.06.2016 | 10:32 Редактор: Ирина Георгиева
От АБВ очакват позицията на БСП спрямо тях: Техният ориентир как да продължат

"Все още АБВ няма да излъчи кандидат за президентския стол, а иска диалог с БСП. Видяхме се в петък по покана на БСП за среща за парламентарно взаимодействие, но ние не сме поставяли условия и изисквания да се случи този диалог, защото за нас е странно да има парламентарен диалог без да има политически диалог. Не може ръководството на двете партии да не са се срещали две години и от БСП да не са имали официално позиция относно Алтернатива за Българско Възраждане и да търсим взаимодействие и инициативи. Политическият диалог предопределя парламентарния диалог и заради това ние поискахме единна и ясна позиция на БСП спрямо АБВ."

Това коментира говорителят на групата на АБВ Мариана Тодорова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й в АБВ са в очакване, защото при избора на новото ръководството, една част от хората там са казали, че трябва да има диалог и взаимодействие, а друга е подновила вълната от атаки към АБВ.

"За да има диалог и взаимодействие трябва да има ясна и единна позиция. Това ще бъде ориентир за нас как да продължим оттук насетне. Бихме приели позицията да не си взаимодействаме, но нека да го чуем ясно. Иначе в Парламента, това би било едно доста прагматично взаимодействие, което ще предопределя обаче работата на парче", обясни Тодорова.

Шанс за спечелване на изборите в Ляво-Център би имало само, ако има консолидация и заставане зад единна кандидатура, прогнозира Тодорова. По думите й новият лидер на БСП трябва да прецени как ще направи вътрешното обединение в партията, но на този етап всичките те отговарят, че търсят мнението на членовете си и ще правят вътрешно партийно допитване и референдум.

"Референдумът, който ще правят ще бъде в края на юни, началото на юли, в рамките на една седмица, но друг е въпросът как ще бъде по-правилно - лидерът да задава дневния ред на партията и да каже на избирателите си, че е нужно сътрудничество или напротив - търси мнението на избирателите. Но това вътрешен проблем на БСП, за който не бих давала мнение. Очевидно е, че им трябва време и че изчакват това допитване и проучване. Готови сме да чакаме и ясно сме заявили, че не предпоставяме някаква кандидатура, а просто търсим успех заедно. Сега топката е в тяхното поле", посочи Тодорова.

По думите й, когато се прави изборът на кандидат-президент и двете партии трябва да разчитат на разума и да заложат на това и да преценят коя е избираемата и силната кандидатура, коя е личността, която се е наложила като държавник, показала е себе си в политическите дела, не трябва тепърва да бъде представяна и промотирана.

"Нямаме предварително избрани кандидатури, които силово ще се опитваме да наложим, но наистина, ако търсим успех трябва да се наложи личността, която вече е доказала себе си, държавник, патриот, който не е придатък на институцията или служебно назначен, каквито съмнения има за някои други президенти, а ще успее да бъде социален и политически коректив на изпълнителната и законодателната власт, когато е необходимо. Безспорно разполагаме с две такива силни личности, но когато диалогът се води през медиите, той се изкривява и се преписва, че се държим менторски и се опитваме да наложим кандидатурата - опитваме се да обясним, че това не е така без да има реален физически диалог между лидерите", отбеляза още Тодорова.

Въпросът е да се види дали протегнатата ръка за диалог ще бъде посрещната или БСП ще решава вътрешната си консолидация чрез номиране на собствена кандидатура, посочи тя и добави, че за тях това не е благоприятен сценарий, "тъй като в хипотеза и ние излъчим кандидатура, това означава битка в лявото пространство. Битката на първи тур ще бъде между тези двама кандидата и няма да се съсредоточи в противодействие на основната на мандатоносителя ГЕРБ и не виждам това да бъде в полза на левите избиратели като цяло".

"Предсрочните избори не са самоцел, напротив. Ние сме срещу тази описана фронтова лексика на БСП и считаме, че ако има промяна в доверието към ГЕРБ след президентските избори - едва тогава може да се мисли за тази стъпка. За сега не виждаме промяна в доверието в мнозинството", коментира още тя.