fallback

Слънчев бряг на беззаконието

Ситуацията в момента е в ръцете на системата за правораздаване, заяви проф. Калин Гайдаров пред Bulgaria ON AIR

13.06.2016 | 10:08 Автор: Луиза Божинова

Стрелбата в Слънчев бряг е една от най-коментираните теми през последните дни. При свадата на 8 юни несебърският бос Димитър Желязков-Митьо Очите беше тежко ранен, а неговият охранител Александър Алексиев беше убит. Криминалният психолог професор Калин Гайдаров коментира случилото се в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Отзвукът е очевиден и обществото не може да стои спокойно при това положение", каза той в ефир. "Някакъв паралел с предишни години очевидно се налага. Обаче не можем да твърдим, че има абсолютно съответствие. В тези 20 години животът се промени. България вече е член на Европейския съюз и в този смисъл подобни нрави в пространството на Европа са абсолютно скандални."

Според Гайдаров отговорът на органите на реда трябва да бъде решителен, очевиден и безкомпромисен в рамките на закона.

"Ситуацията в момента е в ръцете на системата за правораздаване", категоричен е той. "Със сигурност има методи, средства и начини, по които полицията и органите за сигурност могат да се противопоставят."

"Мащабът на престъплението е толкова голям, че по-скоро става дума за някакво преразпределение на територии в рамките на организираната престъпност", смята криминалният психолог.

По думите му това са хора в криминалното пространство, които със сигурност са профилирани като част от него. "Тоест ние не можем да очакваме от тях да имат някакви нрави, които хората владеят в ежедневието си. Тук по-скоро става дума за саморазправа, която дава възможност или преднина на едната от двете страни в този спор, който очевидно е дълбоко криминален". 

На въпрос какво демонстрирахме на Европа, а и на туристите, Гайдаров посочи, че "те със сигурност не са искали да показват нищо на Европа, друга работа е, че се получи този ефект."

Във връзка с трагедията в американския град Орландо, при която 50 души бяха застреляни в бар, а 53 други бяха ранени, Калин Гайдаров каза: "Със сигурност всяко едно общество има своите проблеми, така че Америка трябва да има силата да се пребори с подобен тип престъпления. За съжаление мащабът сега е наистина ужасяващ."

Очаквайте видео с цялото интервю!

fallback
Още от България сутрин
fallback